Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zima a pes

2. 2. 2023

Pes a zima je obsáhlé téma, nejčastěji řeším v ordinaci vyhublost, protože majitelé krmící granulemi přesně odvažují a neuvědomí si, že v zimě pes více spaluje. Vyhublý pes snadněji nastydne, neboť nemá tukovou vrstvu. Doporučuji nechat každého psa na zimu trošku přibrat. Je to pro ně i přirozené, psi od podzimu více žerou. Pokud je pes v boudě, je třeba si uvědomit, že správná bouda má mít zádveří a nikoliv široký a vysoký vchod uprostřed vstupní strany, je zbytečné dělat boudu vysokou podle psa, neboť pes v boudě nestojí, nýbrž leží. Na dobré boudě by se nemělo šetřit, doporučuji 3 -7 cm izolaci a topné těleso. Po zkušenostech s podlahovým topením používám výhradně stropní. U podlahového musí pes ležet na tomto tělese, takže ho ničí a může se i popálit, krom toho mu táhne na záda. Stropní těleso ho zahřívá shora, případně i z boku a na dno boudy dáte koberec nebo deky. U akutního prochlazení při náhlém ochlazení nebo dlouhém pobytu venku podáme na úvod Aconitum 15 - 30ch. 1 - 2 x stačí.

Je to homeopatikum i na onemocnění z prudkého větru. Hepar sulfur a Nux vomicu dáváme při onemocnění z průvanu. Často léčím kočky, ale i psy, kteří onemocní doma, když leží na okně nebo u prahu, kde profukuje. Kombinuji tyto tři léky a teplo. Vhodné je i nahřát psa fénem na záda nebo do tlapek, pokud to snese. Spusta psů, kteří mají jen boudu, do ni nejdou, mají li jí ale v kotci a kotec je zavřený, do boudy jdou. Toto je rovněž nutné zohlednit.

 

Psi dnes už nejsou tak otužilí jako dříve, takže kabátky doporučuji. Pokud je pes celou procházku v pohybu a doma se prohřeje, není kabátek nutný, pokud ale jdete pomalu nebo dokonce nakupovat a on musí sedět a čekat, rozhodně ho oblečte.

Všeobecně jsme proti nákupům se psem nebo venčení s partou, kdy mládež stojí a povídá si a pes sedí. Z takového venčení mohou onemocnět ledviny, močový měchýř, varlata, záda. Podle příznaků používáme homeopatika. Na záda i močový měchýř je Dulcamara, na prochladlý močový měchýř Cantharis, na onemocnění z prochlazení po předchozím zahřátí je Rhus toxicodendron. V počátku léčby dáváme třeba každou hodinu, do zjevného ulevení od bolesti. Další dny 5x denně+, 2x denně a postupně vysazujeme. Angíny a kašle mají psi méně často, přesto i jim mohou nastydnout dýchací cesty. Prevenci těchto onemocnění je divizna, která rozpouští hleny, zvyšuje imunitu a snižuje kašel. Nebo echinacea na zvýšení imunity. Z homeopatik doporučuji dětem i psům od podzimu 1x za 14 dní tubu Oscillococcinum až do jara, případně Aviare 1x za 14 dní 5, nebo Silicea 15ch 1x za 14 dní pět nebo kombinovat dva z nich. Přímo na kašel je běžně používaný opět Hepar sulfur, na kýchání Nux vomica, na mírnější nachlazení s únavou Ferrum phosporicum, na nachlazení s teplotou Belladonu a Pyrogenium. Dráždivé kašle zastavuje Drosera a Cuprum. Droseru i Cuprum dávám spíše 30ch, nebo 15ch. Ostatní léky 9-15ch. Všeobecný analgetický a protizánětlivý účinek má Bryonia a můžeme ji dát na všechny bolesti nebo záněty, záda, klouby, močový měchýř, kašel.