Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dýchací soustava

Příspěvky

Kašel - uvízlé těleso

11. 5. 2023

Úplně nejčastěji se majitelé domnívají, že pes kašle proto, že mu uvízlo cizí těleso v dýchacích cestách. Toto bývá ale nejméně častá příčina. Kašel může mít příčiny fyzikální, psychosomatické, infekční.  Např. poškození srdce, dýchacích cest...

 

Rýma - prevence a léčba

2. 2. 2023

 

Dýchací soustava - III. část (kašel)

2. 2. 2023

99% majitelů kašlajících psů přichází se svou diagnózou, že pes má něco zapíchlého v krku. Někteří se dokonce i brání připustit mou diagnózu. Za 18 let mé veterinární praxe měl pouze 1 pes kost v krku. V ostatních případech jde o nachlazení, infekci, alergii, astma, kardiální kašel (způsobený srdeční nedostatečností). Nedostatečnost srdce a tím způsobený kašel odmítá skoro každý majitel.

 

Dýchací soustava - II. část (chřipka, rýma)

2. 2. 2023

Také zvířata mají chřipky. Chřipkové viry jsou velice adaptabilní. Nejen že mění každoročně svoje povrchové struktury, takže je náš imunitní systém nepozná a nemá na ně protilátky, ale mohou se adaptovat na různé živočišné druhy. Setkáním s jiným živočišným druhem rozvíjí jejich vlastnosti ,množí se v novém hostiteli a stávají se infekční pro daný živočišný druh. Všeobecnou odolnost proti virům zvýšíme preventivním podáním oscillococcina, zejména od podzimu do jara.

 

Dýchací soustava - I. část

2. 2. 2023

Onemocnění dýchacích cest se u zvířat diagnostikuje obtížněji než u lidí. Pes nám neřekne, zda má pocit pálení nebo ucpaný nos, jestli ho škrábe nebo píchá v krku, jestli tam pociťuje suchost nebo ulpívající hlen. Všechny tyto informace a mnoho dalších je důležitých pro homeopata. Léky se mění i po několika hodinách podle změny stavu. Většina homeopatik je humánních, takže není na škodu mít doma homeopatickou lékárničku první pomoci.. Pokud se stav pacienta během hodin nelepší nebo aspoň nestabilizuje, je nutné navštívit lékaře.