Jdi na obsah Jdi na menu
 


Samojed

Z porad klientům:
 
Samojed je krásné a svérázné plemeno s typologií být spíše introvertní samotář a každopádně není z podstaty mazel nebo rodinný Pes. Přestože výjimky potvrzuji pravidlo, koupit si samojeda k malým dětem a do rodiny považuji za nesmysl. Samojed potřebuje svůj klid a svůj vlastní pohyb, případně pohyb ve smečce pod zkušeným vůdcem pak plní své poslání a je to pes přátelský a komunikativní, ale jiným způsobem, než vyžaduje rodina s dětmi. Homeopatie nebo celostní medicína sice velmi pomáhá korigovat povahy a odstraňovat bloky, ale měnit podstatu samojeda v rodině s dětmi mi přijde málo efektivní.
 
Nejde o to, jestli používají tvrdý výcvik nebo ne, spíše to chce důslednost, ale hlavně spoustu pohybu a zaměstnání a potom mu dát klid. Jestli plánuji děti, spíše bych psa dala nebo prodala někomu, kdo se mu může smysluplně věnovat. Pes je náročný na pohyb a pokud se nudí, může být otrávený, a tím pádem samozřejmě i napadnout svého pána. Je to také proto, že většina z nich má velké přirozené sebevědomí a tam, kde ho majitel nemá a není jednoznačně důsledný, milující, chválící, ale i trestající, přebírá Samojed vedení, což je přirozené u všech saňových psů.
 
Mohu  namíchat nějaká homeopatika,  ale bez změny životního stylu všech tří to rozhodně nepůjde a protože už je napadl, určitě se ho budou bát, já se vůbec nevyhýbám trestu přes hlavu nebo přes tlamu, pokud mě pes štípne nebo něco udělá svojí tlamou, dostane takovou přes hubu až odletí. Na druhou stranu má výcvik, výchovu, odměnu, hraní a mazlení. Je to o rychlosti akce a reakce. A pokud psa udeříte i přes hlavu ve správný okamžik bez prodlení po provinění, žádný pes se na vás zlobit nebude. Pokud ale přistupujete s obavami nebo nejistotou nebo se zpožděním více než několik vteřin, pes si už výchovny moment trestu nespojí se svým proviněním. Toto všechno také cítím Ve vašem případě.