Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trávící soustava - průjem a zvracení

2. 2. 2023

Letos se v ordinaci opakují případy nevolnosti, zvracení a průjmů s různě výraznými příznaky .4asto má podobné příznaky několik členů rodiny.

Majitelé se dostaví většinou po několika dnech marných pokusů průjem nebo zvracení zastavit.

 

Pokud máme podezření na virózu, začínáme homeopatikem ascillococcinum, které všeobecně zvyšuje odolnost proti virům. Výborné je i arsenicum album 9ch, které zvyšuje prodikci interferonu ( součást systému řetěovité reakce těla v boji s virem) a současně je arsenicum album lékem průjmů, otrav, poškození vnitřních orgánů.

 

Veterinární medicína i homeopatie volí léčiva podle klinických příznaků a míry projevů.Na zvracení i průjem má homeoptie širokou škálu možností.

 

Vyšetření je nutné, provádí se ambulantní celkové vyšetření,při podezření na přítomnost cizího tělesa je nutné sonografické nebo rtg vyšetření.Rovněž při podezření na torzi žaludku ( velká plemena, rychlé zvětšení oblasti žaludku, náhlé celkové zhoršení stavu) je nutný okamžitý přesun na kliniku a oparetivní zásah.Diferenciálně diagnosticky je nutné odlišit zácpu od nucení na stolici z důvodu průjmu. Majitelé se mnohdy domnívají, když má pes neustále nucení bez kálení,že jde o zácpu a použijí projímadla. Bohužel nucení je častěji způsopbené průjmem, kdy pacient již nemá co kálet ,ale nucení pokračuje.Lehký zánět žaludku a střev můžeme zvládnout i bez použití antibiotik.

 

Zvracení samo o sobě je běžný čistící projev masožravců.obvykle pes požírá trávu, případně kamínky, hlínu a písek, aby se vyčistil.Pokud požírá jen trávu a následně se vyzvrací, nemusíme situaci věnovat pozornost. Opakované požírání trvávy a zvracení nás vede k podezření na začervení ( já doporučuji odčervit 4x ročně dospělého psa a štěně každý měsíc).Rovněž z psychiockých problému, nervozity, stresu může pes , častěji feny !! požírat trávu a zvracet. Na tyto případy nejčastěji použiji iris versicolor, Ignatii a Sepii, podle typologie případu .potenci 30ch opakovaně.

U vážných případů se proti zvarcení používají chemické léky, rovněj na podporu trávení. Jejich kombinace s homeopatiky není na škodu,naopak ku prospěchu. Pokud se nevyhneme použití klasických léků, je dobré podat i homeopatika . Účinek léčby se zesílí,vedlejší účinky se zmírní.

Homeopatika mají výhodu,že nevyžadují přesné podávávání. Ani množství, ani denní četnost ani časovou pravidelnost.

 

Běžně v lékárně se dají koupit čípky, spascupreel nebo viburcol, proti zvarcení. Je to lék původně pro děti,ale mohou ho použít i dospělí a i zvířata proti křečím, bolestem trávící soustavy a zvracení. Aplikace čípku má tu výhodu, že jej pacient nevyzývací. Podáváme po 6-8 hodinách půl až jeden čípek. U homeopatie se nemusíme bát předávkování. Lepší je mít čípek v lednici,aby se v prstech nerozpouštěl, nanést sádlo nebo mast na špičky čípku a konečník a překonat odpor svěrače. Pro většinu pejsku nebo kočiček je to bezbolestný zásah,pokud je majitel rychlý rychlý a nebojí se.

 

Za 20minut je již prokazatelný účinek a můžeme pacienta hydratovat.Dehydratace je totiž velmi vážný doprovodný příznak zvracení nebo průjmu. U koček životu nebezpečný. Já jsme raději,když je zvíře hydratováno majitelem doma, v lásce a bezpečí, než jej vozit na infuze a tramatizovat pobytem u veterináře. Hospitalizaci doporučuji jen ve výjimečných případech..Když je pejskovi moc špatně a je navíc opuštěn pánem, v cizím prostředí, s cizími lidmi,kteří ho týrají injekcemi apod, nemá chuť bojovat o život. Od lékaře nedostane nidy takovou dávku léčivé lásky jako doma. Proto je třeba vždy zvážit závažnost případu a hospitalizovat jen v nejnutnějších případech.

 

Hydrataci podpoříme homeopatiky natrummuriaticum a china, potence 9-30ch, nejlépe rozpustiut několik kuliček do skelničky vody,třeba 1dcl, a podávat po několika ml do tlamy , na dásně.K hydrataci používáme vodu nebo vodu s glukopurem , můžeme střídat s čajem podle příznaků. Přestože se často doporučuje černý čaj na zastavení průjmu pro jeho stahující účinky,já jsme proti. Svíravý účinek černého čaje může vyvolat nevolnost nebo zvracení. (u mě například běžně!).S čajů můžeme použít uklidňující medunku nebo kmín.Máta povzbuzuje mysl, já volím raději medunku,aby byl pacient spavý.Čaje louhuji jen půl minuty, maximálně 2 minuty,aby se neuvolňovaly svíravé složky a nedošlo k dráždění žaludku.

Podáváme jen takové množství,které pes snese, začínáme na2-3ml. I když se mu uleví,nedovolíme mu se přecpat! Neboť podrážděný žaludek nesnese větší množství tekutiny. Pokud pes udrží opakovně po půl hodině 2-3ml, podáme 5 atd podle velikosti. U yorka nepřekročím 5ml. Pokud nezvrací, podáme sliz z rýže nebo mrkvovou šťávu, opět ve velmi malém množství.

Někteří lékaři doporučují hladovky, já ne.Zejména u štěňat je celodenní hladovka další zátěží., U lehkých případů zvracení a průjmu můžeme kromě rýžového odvaru podat i trošku rozvařeného arozmixovaného kuřete,pokud pes není zvyklý jen na granule. Velká chyba u majitelů bývá, že když pes odmítá potravu, snaží se mu dát to nejlepší a to i potravu,na kterou není zvyklý,čímž vše zhorší.podání šunky, která je slaná, vyráběná v dusičnanech je hotová katastrofa pro bolavou trávící soustavu. Bohužel stále přetrvává v myšlení lidí,jak je šunka zdravá abezpečná a pojem dietní spojují s nízkými kaloriemi a zdravou výživou, namísto správného dita- jídlo.diettní,určení k jídlu. A tak jsme stále všichni obětí potravinového průmyslu a slovíčkaření.

 

Do tekutin podávaných k hydrataci dáváme homepatika podle příznaků.Podáním Ipecacunaha nic nepokazíte, je to zvracení s hleny, světlé, bílé, a slinění.9-15ch.U zavrcení a kálení velkého množství hlenů je nejlepší aloe 5-30ch,svěrač obvykle není pevný a část stolice prosakuje. Vhodné i pro děti s velkým ušpiněným zadečkem. Při podezření na otravu nebo u vážného poškození trávicí soustavy podávám arsenicum album, je to lék spíše průjmů než zvracení. Mercurius solubilis je lék dutých orgánů a sliznic. Pacient může mít křeče, hleny, případně i s příměsí krve.

Časté stolice , kdy začínají hustým trusem a končí průjmem nebo jen nucením jsou indikací pro argentum nitricum 15ch.Iris versikolor je lékem zvracení, často u fen, často u zvířat,kdy je výrazná změna aktivit třeba o víkendu proti týdnu.Zvracení s povlekým bílým jazykem a průjem, zejména po přejezení je léčeno antimmonium crudum. 5-15ch. Tento lék podporuje i čištění střev a spalování.Při zvracení žluté až oranžové tekutiny je podezření na podráždění žlučníku. V tom případě jsou vhodné lycopodium , nux vomica a phopsohorus, 5-15ch, podle celkové typologie a anamnézy. Nux u normálně zdravých a vzteklých dominantních psů nebo i na detoxikaci. Lycopodium pro domácí tyrany, phopsohorus pro milé a hodné pejsky.

Homeopatika podávání v akutních stavech skutečně každou půl hodinu,pokud pacient neusne. V tom případě ho necháme spát.jak ustupují příznaky, snižuje se četnost podání. Léky můžeme spolu kombinovat v jednom roztoku,zejména u těžkých případů smícháme všechny, třeba 3-7 homeopatik. U lehčích můžeme homeopatika rozdělit. Někteří majitelé vyžadují přesný návod, který ale u homeopatie není nutný. Pro ně tedy přesný návod. 2-3 kuličky od každého do ldcl vody, podávat půl -3 ml roztoku.Po půl hodině první den.

Výborné zkušenosti s hojením sliznic mám s rakytníkovým olejem. 5X denně půl ml-1ml.zastavení průjmu se mi velmi dobře použitím carbofit čárkl II, l tobolku 1-3x denně.vynikajíce je i atapektin,ale ten je jen u veterináře.

Pokud nezlepšíte zdravotní stav během 6 hodin podáním homeopatik , rozhodně navštivte veterináře, podstupte vyšetření,ale nebojte se ponechat homeopatii za všech okolností. Dalším důvodem ke zvracení může být zánět dýchacích cest a polykání hlenů . Ty se přilepí na žaludeční sliznici a dráždí ji. Rakytník odhlenuje. Kysané zelí na syrovo také. Pdoe velikosti psa, na 15-30kg jeden sáček zelí, může být s trochou leje a lžící lenněného semínka. Používám to i při podezření na pozření cizího tělesa nebo přímo najeho vypuzení. Mám mnoho pacientů,kteří vyzvraceli nebo vykálely igelitový pytlík po každodenním podání l sášku kysaného zelí s lžící oleje a semínka. Odhlenění homeopatiky s eprovádí kaliuzm bichromicum, ipecacunha, antimmonium tartaricum a aloe.nejlépe 9-15ch. 2-5x denně 2-5 kuliček.Rakytník 5x denně. Zvracení v autě se dá zastavit Ipecacunaha, tabacum, Cocculus, 15ch, 20 minut před jízdou, těsně před jízdou, po půl hodině jízdy. Postupně si pes nebo člověk zvykne, že nevrací a není mu špoatně a stačí podání před jízdou. Homeopatika mohou být rozpuštěná ve vodě. Slinění v autě se zastavuje jacaranda nebo Ipecacunha 15-30ch, stejně jako výše uvedené.

Do domácí lékarničky kvůlli průjmu a zvracení doporučuji Ipecacunha15, nux 5ch a arsenucum album 9ch. Tím rozhodně zabráníte výraznému rozšíření příznaků.

 

Pro faunu 12.7.2009

MVDr.Simona Mullerová