Jdi na obsah Jdi na menu
 


Průjem a pojídání výkalů

2. 2. 2023

Při občasném průjmu zkuste koupit b-komplex, denně 1 tabletu tři týdny. Ovšem nutně odčervujte 1x měsíčně!!!! Přidejte otruby a kysané zelí. Kupte také Probican Pektin nebo Fitmin Gastro v prášku. V prášku je to cenově velmi příznivé, zatímco pasta je velmi drahá. Dále pomůže bylinka Tužebník, já ji mám v tct (tinktura), dávám 15 kapek 1-3x denně, na piškot nebo do jídla.

U žravých psů přisypávám také malé množství bylin - pampeliška, kopřiva, yzop, měsíček. Asi půl čajové lžičky do krmení sušených bylin k přípravě čaje. Vždy po třech týdnech.

Požírání výkalů je buď z nedostatku vlákniny, bakteriální disbalance nebo nedostatku B vitamínů.

Pokud je to jen zlozvyk, zkuste krmit i syrečky a lehce zapáchajícím masem.

 

První pomoc při průjmu

Psi často venku sežerou, co nemají. Zejména psi zvyklí na granule mají velké trávicí problémy. Na podzim a v zimě je více rizik v podobě mrtvých myšek,ale i podchlazení břicha. Připravila jsem krátký návod na první pomoc.

Pokud pes pozřel něco nežádoucího nebo se doma přejedl a má průjem nebo koliku z "dietní chyby", můžeme mu rychle pomoci sami,než seženeme veterináře. Mnohé lehčí průjmy vyléčíte také sami domácími prostředky a dietou. Nežádoucí složky v trávicí soustavě je vhodné navázat na vlákninu, např. otruby, lepicol, psylium.

Nejlépe je podat je v kapslích nebo ve vodě stříkačkou, rychle,než vytvorí sliz.

Tablety carbofit cárk II, jsou vylepšené živočišné uhlí, ke koupi v lékárně. Carbofit na sebe naváže nežádoucí(ale i žádoucí) látky v trávicí soustavě včetně léku,.takže se musí podat 20 min. nejdříve, nejlépe až po 2 hodinách,pokud se podal lék per os. Na zastavení průjmu je vynikající nový přípravek Aptus atapektin tbl,pouze u vet.lékaře. Z homeopatik na dietní chybu je arsenicum album 9ch. Podáváme opakovaně, nejlépe po hodině 2 kul.

Pri vážnějších průjmech dochází ke ztrátě tekutin, jejímž následkem je narušení metabolismu. To muže vážně ovlivnit život pacienta.Provádíme náhradu tekutin, napájením ze stříkačky a to pouze po 2ml, dávku zvyšujeme po půl hodině o 1ml, abychom nepřetížili žaludek a pes vodu nevyzvracel. Homeopatika proti dehydrataci jsou- china, natrum muriaticum,pri větším vyčerpání phopsohoricum acidum,15 nebo 30ch. Kromě vody nebo čaje např. z řepíku, heřmánku, jitrocele (stahující účinek), můžeme použít veterinární iontové roztoky nebo prášky od různých firem, např. f.Aptus

Obvykle je nepoužívám. Homeopatika nastaví organismus k maximálně efektivnímu vyuzití živin a iontu. Bylina celík upravuje acidosickou rovnováhu. (u akutních i chronických případů).

U dietních chyb je vhodné podat i nux vomica 5ch, na vytrávení a posílení jater, arsenicum je přímo na otravy, antimmonium crudum podpoří spalovaní a trávení. Z bylin slabý nálev pelyňku, nebo lehce povařit kořen hořce, jen špetku mletého kořene. Výrazně uleví a podpoří trávení. Také i zeměžluč. Vodu podáváme stále po troškách, stále, pokud nezvrací, můžeme nechat pacienta,aby se napil sám. Nesmí se ale přepít. Nemocný žaludek větší množství tekutiny nesnese.

Pokud máme podezření na cizí těleso v době, kdy nemůžeme navštívit kliniku, dáme kysané zelí s trochou oleje, podle velikosti psa, u bulíka 1 sášek lx denně,u menších méně. Zelí výborně vyčistí střevo a odvede chlupy, zbytky kůže, ale i sáčky zvracením nebo stolicí. Rozhodně doporučuji navštívit specializované pracoviště.

Na zastavení zvracení použijeme ipecacunaha 15ch, opakovat často v rytmu zvracení, třeba 20x denně. Buď v kuličkách anebo rozpuštěnou ve vodě po kapkách. Od vetrináře můžeme mít tablety nebo injekce, ideální jsou čípky, např. torecan, z homeop.čípky spascupreel. Protože když pacient zvrací, potřebuje čípek nebo injekci, neboť tbl v žaludku neudrží.

Další podpůrná léčba je rakytníkový olej, který regeneruje sliznice, odhleňuje. Dáme ¨5xd malou lžičku. Divizna -čaj nebo kapky, odhleňuje také, nebo aloe 9-30ch, 1-2x denně. Odhlenění je důležité. Přilepené, ulpívající hleny dráždí trávicí soustavu a vyvolávají zvracení nebo prinejmenším nechutentsví.

Správné trávení podpoří probiltika, přípravky s kulturní mikroflorou, veterinární probican, nejlépe probican pektin, nebo aptus aptobalance, ve vodě nebo v jídle.

Je nezbytné dodržet dietu, ale vyhladovění neodporučuji,zejména u mladých psů. Na dietu doporučuji odvar z rýže, šťávu z mrkve, rohlík. Vše po malých kouskách a malých dávkách, které postupně zvětšujeme.

Individuálně jde spektrum léčiv doplnit homeopatiky podle stavu a konstituce psa. Antibiotika podávám pouze při podezření na bakteriální infekci nebo kvůli vyloučení bakteriální superinfekce. Po antbitotikách vyčistím psa - croton tiglium 9ch nebo thuya 9ch 2-3 týdny 1x denně 5.

Další možnosti průjmu - při průjmu z podchlazení břicha- dulcamara 9ch, na začátku po hodině 2 kul, pak snižovat četnost podání.

Při průjmu při přezubení - chammomilla 30ch ,taktéž.

Při průjmu s křečemi některá z magnesii (magnesia carbonica, phopsohorica, muriatica) nebo cuprum(křeče obecně) nebo colocynthys (křeče v briše a bolest močového mechýře, zejména ze vzteku). Křečové léky je nejlépe dávat v potenci 30ch, eventuálně 200ch. Z veterinárních léků analgetika, např. algifen, z bylin kozlík, meduňku.

 

Homeopatika a byliny jsou pro pejsky, kočky, králíky i majitele.

 

Pro faunu 27.9.2009

MVDr.S.Müllerová