Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nepravidelná stolice, zácpy, průjmy

2. 2. 2023

Správná psí stolice je formovaná, čokoládově hnědá v různých odstínech, přiměřeného zápachu. Odchylky od tvaru, konzistence, zápachu mohou být doprovázeny změnou zdravotního stavu, ale také nemusí mít žádné doprovodné příznaky. Většina textů v odborných časopisech rozebírá původce, orgánové nemoci/slinivku/ a alopatickou terapii. Já se podívám na problém z jiné stránky.

Pokud není celkový zdravotní stav narušen, jde nejčastěji o lehkou dietní chybu, infekci bičíkovci/Giardie/ nebo isosporami. Pominu lehkou invazi běžných střevních parazitů. Neléčený stav postupně organismus vyčerpá, dochází k malabsorpci a malnutrici, zkrátka nevstřebá se, co je třeba a zvíře trpí nedostatkem živin, přestože podaná strava je optimální.

Stav střeva se projevu na všech dalších tkáních těla. Zejména ovšem na kůži. Pokud střevo není schopné získat z potravy potřebné živiny, srst je matná, suchá, lámavá nebo mastná, kůže je přesušená. Pokud střevo nevyloučí metabolické zplodiny přímou cestou do vnějšího prostředí, dostávají se do krve a pes má různé kožní vyrážky. Je tedy nadmíru důležité udržovat správnou funkci střev.

Střevní výstelka je osídlená kulturními mikroorganismy, které zpracovávají potravu, vytvářejí vitamíny, bílkoviny.. Při náhlé změně krmiva se změní pH ve střevě, potrava se rozkládá pro tělo nově, žlázy s vnitřní sekrecí počínaje slinnými, přes žaludeční až po slinivku, nestihnou okamžitě reagovat a přeměnit svůj enzymový potenciál. Potrava hnije, kvasí. Hynou kulturní mikroorganismy, pes říhá, je plynatý, má řidší stolici, případně průjem s nestrávenými zbytky potravy. Pokud je organismus méně odolný, střevní bakterie se nestačí rychle namnožit k optimálnímu stavu, mohou se přemnožit patogeny anebo se oloupe střevní sliznice. Ta je opět náchylná k infekci.

Infekční průjem je již vážná patologie. Prevence spočívá v udržování stabilní, silné kulturní mikroflóře. To znamená neměnit stravu, pes by měl mít každý den totéž, alespoň jeden kousek. Tím se uvolňují stále tytéž trávicí enzymy, přetrvávají žádané střevní bakterie. Protože většina psů nežere každý den to stejné, zejména moji bulíci, mají alespoň jedno sousto syrového masa denně, když zrovna jedí vařené, každý den kousek perníku a granulí. Spousta kolegů se mnou nebude souhlasit, ale já své šampióny krmím syrovým a vařeným masem, tvarohem a buchtami a to denně. Granule jsou pro ně jako pop corn. Zobnou si.

Pokud jsou psi žraví, míchám do krmiva komerčně vyráběné přípravky obsahující střevní mikroorganismy, další přípravky obsahující trávící enzymy, přidávám jim bylinky. Vše existuje i v tabletové formě. Pokud jsou vybíraví, jsou tablety vhodnější. Další varianta je rozpustit vaničku vepřového sádla, po zchladnutí, ale ještě v tekutém stavu, vmíchám do sádla sušené kopřivy, výše uvedené přípravky a nechám zchladnout. Denně dávám l lžičku./Vepřové sádlo a jiné živočišné tuky zkrmuji pravidelně kvůli obsahu nenasycených mastných kyselin/

Při průjmu krátce povařím ječný šrot. Šrot je ideální potrava pro bakterie, nikoliv pro psa. Ale kde je silné střevo, je silný i pes. Do šrotu vmíchám přešlou varem řepu. Vhodný je i banán. A opět přípravky obsahující kulturní mikroflóru. Na lačno zkrmuji několikrát denně lžičku. Velmi vhodná je i vláknina v podobě otrub nebo jablečná vláknina. Dají se koupit v lékárně nebo v odděleních zdravé výživy. Po podání otrub nebo vlákniny ve větším množtsví je trus za 4 hodiny formovaný. Problém je spíše v tom, jak ji do psa dostat. Nejsnadněji v tabletách zakoupených v lékárně.

Z bylinek je výborná dubová kůra, benedikt, tužebník, které upravují metabolismus, brání hnití a detoxikují. Řepík nebo jitrocel stahují, ale mohou i odvodnit, meduňka uklidňuje střevo i mysl. Máta podporuje sekreci trávicích šťáv. Kopřiva detoxikuje. Já se držím tužebníku a benediktu.

Lze použít i homeopatika, na dietní chybu např. Arsenicum, na hlenovitý průjem Aloe, na prudký průjem ve střicích Podophylkum, atd., homeopatie je velmi individuální.. Průjem s krví - Ferrum phosph.

Opačný problém je zácpa. Opět velmi často způsobená dietní chybou,např. velkým množství kostí. Ale také stářím a ochablostí střeva, nedostatkem pohybu, tekutin atd. Vláknina upravuje trávení oběma směry. Tedy otruby. Na suchou zácpu otruby použít nemůžete. Vhodný je olej nebo vepřové sádlo, pokud je pes na něj zvyklý, např. v rozvařených ovesných vločkách v nadbytku vody, abyste získali velké množství slizu. Nejlepší a nejzdravější je lněné semínko. Já ho máčím za studena. V nadbytku vody a zkrmuji 1-3 lžičky denně. Sliz ochraňuje střevo před odřením, před infekcí a upraví konzistenci trusu. Po prvním podání lněného semínka je za 24 hodin prudká, řidší stolice, při dalším podávání dochází k pravidelnému vylučování změklé stolice.

Pokud máte podezření na cizí těleso, smíchejte balíček kysaného zelí se 4 lžícemi oleje a 4 lžícemi semínka. To vše dejte sežrat psovi. Většina psů toto sežere ráda k velkému překvapení mých klientů. Tato metoda je velmi vhodná i při zahlenění, které doprovází onemocnění dýchacích cest. Pes hleny nesmrká ani neplive. Polyká je a přilnou mu na žaludeční sliznici.

Z bylin - Meduňka, máta, mařinka, pampeliška,aj., z homeopatik Alumina, Opium atd.

Štěňata bulteriérů mají průjem častěji než jiná štěňata. Nejčastěji ještě u chovatele dochází k pomnožení isospor nebo giardií, stačí malá dietní chyba, ležení na studené podložce, tetování.. Na Giardie můžete použít některý s odčervovacích přípravků, ale tři dny po sobě ve vyšší dávce anebo humánní speciality. Na Isospory je třeba použít opět alespoň tři dny lék na bázi sulfonamidů. Bez chemie stav zásadně nezlepšíte, ale doporučuji spojit alopatickou léčbu s alternativní kvůli dodání energie, a následně osadit střevo kulturní mikroflórou a udržovat ji stabilní dietními opatřeními uvedenými výše.

Moje štěňata mají již v první potravě přípravky obsahují mikroflóru a v prvních kaších je ječný šrot a banány, oboje dostávají několikrát denně až do doby prodeje. Na rozdíl od ostatních ras se bulíkům tyto infekce vracejí a mnozí z nich mají průjem s žilkami krve půl roku. Pokud dodržujete moje opatření, pes nezhubne, naroste jak vyžaduje standard a neonemocní jinou infekcí. Není ani předávkován antibiotiky

 

Přeji vám, aby vaši psi strávili nejen potravu,ale i život v civilizaci.