Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otitidy - léčba

2. 2. 2023

Když jsem začínala s veterinární praxí, potýkala jsme se se záněty uší u pudlů a kokršpanělů. Byla jsme úplně zoufalá, že u těchto ras jdou otitidy vyléčit jen dočasně. Pokud vůbec vyléčit jdou. Zkoušela jsme všechno možné, pěny do kravského vemene, dezinfekční roztoky atd. Ani pokrok ve veterinární medicíně nepřinesl větší úspěšnost. Máme spoustu přípravků na rozpuštění mazu, různá antibiotika, kortikoidy. Počet pudlů s otitidou sice klesl, zato přibyli rotvajleři, labradoři a němečtí ovčáci, u kterých jsou otitidy úporné jako u kokrů. Přibyly i poznatky, že ušní zánět je u psů kožní zánět, že je velmi často za projev alergie!!! nebo hormonální dysbalance u fen. U kokrů je problematika odlišná, neboť mají jiné vrstvení buněk kůže a jiné enzymatické procesy v kůži. Také projevy ušních zánětů jsou u kokrů nebo španělů jiné, než u většiny ostatních psů.

Když jsem se začala věnovat homeopatii a alternativním technikám, domnívala jsem se, že zvládnu i ušní záněty. Upřímně musím přiznat, že s rakovinou a srdečními problémy mám mnohem větší úspěchy než s otitidami. Nicméně jsme dospěla alespoň k takovému úspěchu, že spojením klasických a alternativních technik se klinický projev zmírní, interval mezi recidivami je delší a průběh zánětu je kratší. Přesto musím u těchto ras použít také antibiotika a dokonce mnohdy i kortikoidy (většina ušních léků obsahuje oboje dohromady), neboť v tomto případě je snazší přesunout problém na jiný orgán, neboť každý orgán je z mého pohledu homeopatii přístupnější než ucho predisponovaných plemen. V každém případě nedoporučuji zasahovat do ucha. Ucho čistím hloubkově jen já v ordinaci.

Domácí péče spočívá v tom, že se čistící roztok, raději olejový nebo emulzní, než vodnatý, nalije do ucha. Ucho promnu a nechám vytřepat. První dny začínám 2-3x. Antibiotika aplikuji den dva po odloučení mazu, aby se mohla kontaktovat se zvukovodem. S ubýváním mazu snižuji četnost podání těchto přípravků. Podle mazu nebo zarudnutí používám lihové kapky světlík, řimbabu, diviznu, echinaceu. Několik kapek do ucha 1-2x denně a 7-15 kapek na piškotu psovi 1x denně.

Pokud jde o omrzliny, použijeme Agaricus 9ch denně nebo obden 5 kuliček dlouhodobě. Homeopatika vybírám podle anamnestických údajů a konkrétního vzhledu ucha a sekrece.

Rotvikům dobře zabírá Calcarea sulfurica nebo Sulfur iodatum. Většinou jsou právě typy, kterým Sulfur (síra) nebo Calcarea (vápník) dělá dobře všeobecně na metabolismus a konstituci. Často na úvod u RTW podám Nux vomica 5ch, 2x denně 3, 3-6 týdnů na vyčištění jater a střeva (a psychiky). Podat Nux a pak Calcarea sulfurica 1x denně 5 kuliček 3 týdny a dále 2x týdně 2 měsíce můžete bez porady s homeopatem. Do ucha použijte pouze přípravky k tomu určené, a některou z výše uvedených bylin. U rotviků bych doporučila echinaceu 2 měsíce. Ještě horší je problematika labradorů, kde jde obvykle o celkové alergické reakce. Bez konzultace můžete opět provést drenážní terapii, Antimonium crudum je výborné pro baculaté a žravé labradory, podpoří spalování, vyčistí střevo, můžete doplnit i Nux vomicou 5ch, která kromě drenáže jater a trávicí soustavy odvádí z těla i pozůstatky léků a jiných chemikálií. 2 měsíce, 1-2x denně 3-5 kul. nalačno nebo ve sladkém (piškotu). Určitě se stav mírně zlepší a další fázi terapie již povede homeopat. Ušní záněty pudlů již zvládám úspěšně, jiné rasy přicházejí s různými typy zánětů.

Kokršpanělé ale "vyhnívají" z uší a svým zápachem trápí majitele a okolí. Bývají také nervosní a špinaví. Kokři mívají na rozdíl od výše uvedených maz většinou hustý, žlutý až zelený, táhnoucí se a páchnoucí. Vzhledem k jejich lymfatické konstituci (volná kůže, silná kůže, sklon k bradavicím a jiným výrostkům) dávám na úvodní čištění Thuya 9ch. 1-2x denně 3-5 kul., 6 týdnů. Tuhya je také velký drenážní lék od nánosů civilizace a také lék proti bradavicím a nádorům. Kokrům míchám specielní gely, do kterých přidávám H stop od ATOK (můžete koupit) a Jonášovi kapky. Nebo Bachovy květy. Pravda je, že vytvořím jedinečnou kombinaci do gelu kaštanového, čajovníkového nebo měsíčkového. Takže ho doma nenapodobíte. Můžete ale ucho očišťovat pouhým gelem, masáže se psům líbí. Vmasírujete gel do všech záhybů a masážními pohyby i odebíráte negativní energii. Případný přebytek gelu nechám jen lehce setřít gázou. Na rozdíl od výše uvedených se u kokrů obejdu bez antibiotik, pokud s tím majitel souhlasí. Z bylin je nejlepší divizna, rozpouští hleny a zvyšuje imunitu. 4 kapky do ucha. 10 do tlamy – na piškotu nebo jiném jídle. Podle typu sekrece a míry zápachu používám často Mercurius solubulis 15-30ch, 2-3x denně (můžete opět sami na 2 měsíce), lépe Mercurius auratus, zejména jsou-li postiženy i oči, Tellurium na velmi intenzivní pach. l balení telluria můžete dát také sami 2x týdně 5. Nabízím vám první pomoc s homeopatií, ale prosím vás, neexperimentujte dlouhodobě. Každá nemoc vyžaduje odborníka a odborné vedení. Moje návody pomohou vašemu psovi, určitě mu uleví, ale většinu jich nedoléčí. Pokud bude stav velmi přijatelný, můžete 3x ročně mnou nabízenou kůru zopakovat. Častým lékem je i Natrum muriaticum, když maz smrdí méně, pes je spíše introvert. Můžete udělat kůru 1 balení Mercuriem, jedno Natrem muriaticum. Thuyu můžete dát každému kokrovi 2x ročně na vyčištění celého těla a jako prevenci nádorů a bradavic. Chronické ušní záněty vedou často k tvorbě polypů nebo bradavic nebo nádorů v uších nebo na hlavě. Je to velmi nepříjemná a páchnoucí záležitost. Podařilo se mi několik pacientů vyléčit. Většinu pouze mírně stabilizovat. Operace nádoru ucha má někdy smysl, je li pes mladší a má-li šanci ještě žít. Uvolní se průchod mazu a sekretů. Operace na hlavě a na uších doporučuji pouze po několikaměsíční přípravě protinádorovou kůrou. Nádor méně krvácí a sníží se riziko recidiv. Obvykle po odstranění nádoru bez této přípravy naroste stejný nebo větší do několika měsíců.

Pokud máte mladého kokra, můžete zahájit prevenci 1x ročně 1 balení Thuya 9ch, 1x denně 5, 2x ročně 1 balení Calcarea flurica 15ch, 1x denně 5. U štěňat můžete podávat Siliceu 15ch 1x týdně do 10ti měsíců a od roku pokračovat s Thuyou. Calcarea flurica podporuje vazy a elasticitu kůže všeobecně, takže je vhodná i pro štěně jako prevence nebo léčba  luxace čéšky.

Další kapitolou jsou baseti. U nich je základním lékem Sulfur a Calcarea fluroica. Calcarea flurocia prospěje každému basetovi, můžete dávat 4x ročně 1 balení, 1x denně 5, 9-30ch, ostatní je nutné probrat s odborníkem. 

 

MVDr. Simona Müllerová