Jdi na obsah Jdi na menu
 


Omrzliny konců uší

2. 2. 2023

Hladkosrstí psi mají problémy s prokrvením konců uší. V zimě mohou uši omrznout a klinický stav vypadá úplně stejně jako u plísňového onemocnění nebo nežádoucí imunitní reakce. Okraje uší jsou šedé, bez srsti, často se šupinkami nebo kousky mazu. Kůže je křehká a může praskat. Praskliny jsou bolestivé, psa znervózňují a jak třepe hlavou, krvácení se zhoršuje. Obvykle nesnese zalepení ucha a na ošetření reaguje ještě větším třepáním hlavou. Kdo to zažil, ví, že má krev několik metrů daleko. Plísňové onemocnění se vyloučí nebo potvrdí stěrem a kultivací a léčba odpovídá diagnostice.

Pokud jde o imunitní reakci, ukládají se v koncích cévek imunokomplexy, céva se ucpe a okraj ucha není dokrvený. Kůže postupně odumírá. Na úpravu imunitního systému a odstranění imunokomplexů použijeme Thuya 9ch nebo Silicea 9ch (první u tlustších, lymfatických psů, s bradavicemi, druhý u štíhlých, s větší hlavou, zimomřivých) po dobu tří týdnů 1x denně 5 kuliček a preventivně několikrát za rok. Doplněním je Thymuline 15ch lx týdně 5 po dobu několika týdnů. Před každým očkováním podat jeden z léků 1-3 dny dopředu a po něm. Po použití klasických léků podat Nux vomica 9 ch opět asi tři týdny. Thuya a Nux pomáhají tělu detoxikovat.

Ve všech třech případech je vhodná Cicaderma mast na hojení a masáž na prokrvení. Prokrvení celkově zlepší jírovcové kapky, Gingo, nebo Arnica v kapkách nebo homeopatická Arnica 9ch.

Pokud jde o omrzliny, použijeme Agaricus 9ch denně nebo obden 5 kuliček dlouhodobě. Tam, kde je prasklina, podávám Cicadermu, omýváme jitrocelovým čajem. Místo Cicadermy může být jitrocelová mast nebo arnikový mast. Vnitřně Arnica kapky nebo homeopatika na podporu srážlivosti krve a řebříček - Millefolium, taktéž buď kapky nebo homeopatikum. Elasticitu kůže a cév podpoříme kloubní výživou s obsahem kolagenu a elastinu. Po dobu 6 týdnů.

Srůstání praskliny urychlí Staphysagria 9ch 2x denně 3-5 kuliček. 

 

MVDr. Simona Müllerová