Jdi na obsah Jdi na menu
 


Léčba epilepsie homeopatií

2. 2. 2023

V léčbě epilepsie mám s homeopatií vynikající výsledky. Je jen několik - doslova několik případů, kde homeopatie nepomohla. Šlo o pacienty, kteří měli záchvaty několikrát denně a brali  2x denně 4-6 tbl antiepileptik. Domnívám se, že tyto případy byly tak závažné, že je nemohl vyřešit nikdo. U ostatních pacientů dojde k výraznému zlepšení. Pokud již antiepileptika berou, podáváme je spolu s homeopatiky dva měsíce a pak postupně vysazujeme. Podle přednášek anglické neuroložky by se mělo s alopatickými léky začínat až tehdy, dojde li ke 3 a více záchvatům během 2 měsíců. A musí se podávat pravidelně. To je velká nevýhoda alopatik, musí se dávat pravidelně, jinak mohou vyvolat záchvat. U homeopatik nemusí být pravidelnost ani během dne ani v rámci dnů. Navíc nemají vedlejší účinky.

Možností je velmi mnoho. Jednou cestou je symptomatické terapie, která vychází z typu záchvatu, křeče, bud celého těla nebo jen končetin, více hrudních nebo pánevních, záklon hlavy, pohyb očí, doba záchvatu. Spánek nebo únava po záchvatu. Homeopatika zmírňují všechny tyto příznaky. Pokud známe příčinu epilepsie, např. úraz hlavy, stěhování, prudký úlek, je homeoptie ještě účinnější, neboť můžeme odblokovat příčinu. Další výhodou homeoptie je, že hledáme celostní lék, takový lék, který odpovídá pacientovi jako takovému. Se vším, co k němu patří. Konstitučním lékem pak doplňujeme symptomatickou terapii. Jakmile se zmírní nebo vymizí záchvaty, přecházíme na prevenci.

Obvykle se podávají vyšší potence, 30 a 200ch, protože jde o nervovou soustavu nebo o nervový projev vyvolaný psychickými problémy.

Začnu tím nejednodušším. Akutní úlek můžeme odblokovat podáním Aconitum nap. 30 nebo 200ch, 1x 3-5 kul, pouze 1x eventuálně třeba za týden ještě 1x. Druhou variantou odbloku úleku je Opium 30 nebo 200ch, opium vyšších potencí je jen na recept. Je to jeden z velmi častých léků epilepsie v homeopatii. Pomáhá okysličit, obnovit vědomí, spojit duši s tělem. U pacientů, kteří mají záchvaty často, ho můžete mít ve stříkačce rozpuštěný a ihned při nástupu kapat do tlamy. Při závažnějších záchvatech nebo u záchvatů s poruchou vědomí ho podejte další dva dny několikrát za den.

Druhý nejdůležitější lék je Zincum valerianicum. Je dokonce na dovoz, který trvá 6 týdnů, ale neovlivní cenu. Mám ho ve velké zásobě. Dá se samozřejmě nahradit Zincum metallicum, které je dostupné a Valeriana. Ale já upřednostňuji Zinc. val.. Zincum je nezbytné pro vývoj a činnost nervové soustavy (ale i jiných tkání a systémů), zklidňuje mozkovou činnost. Je to lék pro hyperaktivní jedince nebo pro jedince, kde se střídá neklid a agitovanost s apatií.Typický je neklid končetin. Zejména pánevních. Zincum valerianicum dávám 2 měsíce denně a potom bud pauzu nebo postupné snižování četnosti podání. U epileptiků ale podávám jen častěji 2 měsíce ano a 1-2 měsíce pauza.

Velmi důležitým lékem je Cuprum. Cuprum např. metallicum (výkonní, poslušní psi, mají rádi výcvik i dril), arsenicosum (úzkostní, rádi by byli šéfové, ale mají strachy, spíše suché typy), muriaticum (uzavření psi, náladoví, nepříliš mazliví) atd. Nicméně každé Cuprum je lékem křečí. Rozhodně ho podáváme při záchvatu, pokud ho máte již nachystané rozpuštěné, nebo ihned po záchvatu. A také preventivně. Opět v kůrách, 1-2x denně 2-5 kul, nebo ve vodě. např. 6 týdnů podávat denně, pak např. jen 1x-2x týdně, podle celkového stavu. Během celé terapie můžeme měnit ředění 9-200ch, aby tělo lépe reagovalo. Aby mělo stimulaci pracovat. Máte tedy 3 základní léky epilepsie.

Další výběr se zakládá na popisu pacienta a popisu křečí. Cicuta virosa je lékem velkých křečí, po nichž dochází k dlouhému spánku nebo komatu. Cina je pro mrzuté psy, nesnášející dotyk, záchvaty jsou často 1x měsíčně.psi trpí parazitozami častěji než jiní.

Argentum nitricum je pro neklidné psy, před záchvatem se pohybují a přecházejí, mohou mít častěji stolici. Všeobecně jsou nervózní. Dalším lékem neklidu je Kalium bromatum. U lidí můžeme více vnímat neklid rukou, u psa se neklid končetin těžko rozlišuje. Proti Zincum jsou tito mírně klidnější v celkovém pohybu, mají rádi rodinu, chtějí být doma. Coffea cruda je lék pro záchvaty z radosti nebo z příjemné záležiotosti. Phosphorus pro přátelské psy, kteří se bojí blesků, Phosphorus regeneruje nervovou soustavu, ale i všechny vnitřní orgány. Pomáhá návratu sil a regeneraci srdce po záchvatech.

Je velmi mnoho dalších léků, které vylepšují stav epileptického pacienta. Vybírám je na základě celkové anamnézy. Pokud se majitel bojí alopatická antiepileptika vysadit, může pomocí homeopatie zmírňovat vedlejší účinky léků  a celkově ozdravovat pejska.

 

  pro Psa přítele, 8.11.09 MVDr. Simona Müllerová