Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zánět dělohy a pochvy

10. 11. 2023

V posledních letech přibývá zánětů pochvy u mladých fenek. Nejčastěji jde o reakci na očkování, což si klasická medicína neumí spojit. Je to slizniční reakce, čištění po zátěži. Většinou u aktivních fenek, pohyblivých, štíhlých. Z homeopatického hlediska jde o tzv. tuberkulinní typ. Proto je častým lékem právě Tuberkulinum z rukou odborníka. Jinými častými léky, které můžete použít sami, je Kalium muriaticum 15CH, Pulsatilla 15CH a Calcarea Phosphorica 15 CH

Pokud nechcete ihned použít antibiotika  a jde skutečně o zánět pochvy, podejte Silicea 9CH (1x denně 5 na 3 týdny), aby se zbavila zátěže z očkování. Silicea je i lékem proti chronickému zánětu obecně, a na zvýšení imunity. U štíhlých, elegantních fen, podávám Calcarea Phosphorica (2x denně 3-5 kul.), Kalium Muriaticum je lékem sliznic, vynikajícím na světlé výtoky. Pulsatillou doléčuji, po 10ti dnech léčby, obden 5 kuliček. Pokud by fenka byla typologicky Pulsatilla, můžeme s ní začít hned o začátku. Helonia je na bílé hrudkovité výtoky. Hydrastis na tmavší,  i nazelenalé, lepkavé. Kalium bichromicum na zelené, ulpívající. Léků na sliznice je mnoho a je jedno, na které sliznici je zánět. Nosní sliznici léčíme stejně jako poševní, podle barvy a konzistence výtoku, podle typologie.

Opakované nebo chronické záněty pochvy je vhodné léčit nosodou Medorrhinem, stačí 1x za 14 dní. Vyčistit pacienta od léků Thuyou je důležité. Thuyu podáváme 1-2x denně (9 - 15 CH) několik týdnů, zejména tam, kde byla opakovaná léčba antibiotiky.

Kvasinkové záněty jsou u fen méně časté, ale i na ty máme léky. Jednak na zvýšení imunity, Thymuline, SIlicea, Manganum, Arsenicum, podle typologie, přímo na kvasinky., Candida 15CH a déle podle celkové konstituce a typologie další lék.

Po krytí mívají feny velmi často výtok. Je zajímavé, že tento výtok mají vesměs březí feny. Místo antibiotik podávám preventivně Collibacillinum 5. až 7. den, jen 1x, pokud se výtok dostaví, tak obden COllibacillinum a 2x denně Kalium muriaticum a Pulsatillu. Colli podávám proto, že moji pacienti mi často nosí již hotové bakteriologické vyšetření a colli bakterie jsou nalezeny ve většině případů. Stejně tak staphylokok je komplikující bakterií, spíše u hladkosrstých psů. Staphyloccocinum podávám ale po celou dobu březosti, pokud mám průkaz bakterie v organizmu.

Závažnou komplikací je zánět dělohy. Mně osobně se nikdy nepodařilo vyléčit zánět dělohy homeopatií. U fen je to skutečně diagnoza směřující k operativnímu zákroku. Protože mám klientku, která z finančních důvodů odmítla operaci, mám vyzkoušené alternativní postupy. Nicméně vždy došlo k recidivám. U zánětu dělohy podávám vždy bezpodmínečně antibiotika a homeopatika a byliny určuji podle typu feny, typu výtoku a jiných příznaků.

Upřímně nikomu nedoporučuji odmítat operaci, protože může dojít k sepsi nebo k ruptuře dělohy a následně ke smrti pacienta. Moje kolegyně homeopatičky mají několik případů úspěšné terapie. Zdůrazňuji, jen několik. Doplnění alopatické terapie homeopatií je vynikající. Můj kolega chirurg, kterému pacienty posílám, mi řekl, že díky mé homeopatii jsou feny v tak skvělém stavu, že sám se několikrát domníval, že není nutné operovat. Přesto po 2 - 4 týdnech operoval ! Takže už víme, že pokud mu pošlu fenu s dg. Pyrometra, bude operovat nezávisle na celkovém stavu, ale na základě zkušeností se mnou. Krevní i sonografické vyšetření je vždy o mnoho stupňů lepší než u fen, které homeopatii neberou.

Základním lékem je Pyrogenium, kvůli prevenci sepse, 2x denně. Pokud je pyometra uzavřená, můžeme krček otevřít lékem Lachesis - jen pod vedením lékaře, léky Actaea racemosa a Caulophyllum 9CH, 2x denně. Pokud má fena již narušenou srdeční činnost v důsledku zánětu, podám Phosphorus, aspoň 5x denně. Anemii řeším rovněž několika homeopatiky, podle případu - Cuprum, Ferrum, Arnica, Phospohorus.

Na zánět dutých orgánů je výborným lékem Mercurius, lze jej kombinovat s jinými výše uvedenými.

Před operací vždy dáváme Opium 9-30CH, 1 hod. před a ihned po. Kolega je ochoten kápnout na sliznici dutiny ústní připravenou směs z opia  - Opium 9CH (kvůli dýchání, okysličení, spojení duše a těla), Arnica (krvácení, zhmoždění), Phosphorus (krvácení, posílení vnitřních orgánů). Tuto kombinaci podávám i po operaci (2-5x denně), Staphysagrii přidáme ihned po operaci na hojení řezných ran.

Je nutné upozornit, že pacient s homeopatickými léky je zahojen obvykle v třetinovém čase, takže stehy se musí vyndat dříve, jakmile se zvednou nad ránu. Pokud je necháte déle než 10 dní, zanoří se příliš hluboko do zahojené tkáně a mohou i hnisat.

Já vždy nechávám operační ránu mazat homeopatickou mastí cicaderma, jizva je menší, rychle zmizí, žádné hnisání. Suchá rána svědí, fena má tendenci ji lízat. Já udržuji rány vláčné a mastné, mast vtírám do stehů i přímo na ránu. Jizva netáhne, nesvědí, krásně se hojí. Případné nečistoty a příškvary odstraníme zeleným nebo měsíčkovým čajem.

Antibiotickou clonu kompenzujeme homeopatiky Thuya (léková zátěž), Croton tiglium (mirkoflora a průjmy po atb), Siliceou (jako Thuya ale u jemných, mladších fen) - 3 týdny.

 

Přesto, že jsem homeopat a léčitel, přesto, že nerada dávám jakékoliv části těla pryč, pokud jde o feny, skutečně doporučuji kastrace a to před prvním háráním, neboť 90% fen má v pozdějším věku pyrometru nebo nádory mléčných žlázy. POkud již dojde k zánětu dělohy, zásadně doporučuji operativní zákrok. U chovných nadějných fen můžeme zkusit dlouhodobou práci s homeopatií a co nejdřívější nakrytí. Majitel ale musí feně věnovat opravdu velkou pozornost.

Jen vyjímečně oddálím termín operace a to v případě, že životní síla feny je malá a já vím, že za 2-3 dny homeopatické léčby výrazně zesílí a má větší šanci na přežití operace. To ovšem jen v případě, že jde o otevřenou formu, tzn. s výtokem anebo palpačně jen mírně zvětšenou dělohu.

Doporučená homeopatika k operaci můžeme použít i u zdravých fen, které jdou na kastraci.