Jdi na obsah Jdi na menu
 


Močová soustava

2. 2. 2023

Chronické ledvinové onemocnění

Literatura uvádí vrozenou dispozici bulterierů ledvinovému onemocnění. V mé ordinaci za 13 let praxe nebyl větší počet bulteriérů s ledvinovým onemocněním než ostatních plemen.

Příčiny chronické nedostatečnosti mohou být infekční, vrozené anomálie, poúrazové, imunologické, vycházejících z poruch krvení, opakovaná léčba antibiotiky nebo kortikoidy, jednostranné krmení svalovinou, způsob ustájení...

Vzhledem k tomu, že asi polovina bulteriérů jsou alergici různého stupně, považuji za jednu z příčin vysrážení imunokomplexů (nefyziologická reakce imunitního systému) v ledvinách s následným omezením filtrační schopnosti ledvin.

90% bulteriérů s onemocněním ledvin byli psi chovaní trvale venku v nevytápěných boudách, menší část byli psi chovaní doma a ponecháni v kotci na zahradě nebo na cvičáku v zimě několik hodin týdně. Vyléčení není možné, pouze zpomalení průběhu a odstranění klinických příznaků.

 

Příznaky - nejčastěji přijde majitel s apatickým psem, který se nerad pohybuje, má sníženou chuť k jídlu, často více pije a více močí, může být nahrben, záď může být bolestivá. Jedním z prvních příznaků je zvracení často jen bílé pěny. Pohmatem může být citlivá oblast ledvin, jazyk nahnědlý, dech typicky páchne, moč typicky páchne, často páchne celý pes. V pokročilejším stádiu je zvíře anemické a má rozpraskanou nosní houbu, zejména na kraji, s bělavými příškvary. Teplota závisí na fázi onemocnění. Může být zvýšená (zejm. při bakteriální infekci nebo superinfekci), normální nebo snížená v pokročilejším stavu a při závažné patologii.

Diagnóza se potvrzuje vyšetřením moče a krve, sonografií a dalšími.

Alternativní cesta léčby a prevence - Celík upravuje pH krve a moči a léčí močový měchýř a ledviny, přeslička dezinfikuje močopohlavní soustavu, rozrazil rozpouští ledvinové kaménky, z homeopatik Pareira, Berberis, Lycopodium, Calcarea carbonika, Phosporus a další. Schéma upravuji individuálně.

U těžkých případů kombinuji léčbu s infúzemi, antibiotiky, případně nesteroidními antiflogistiky v úvodu léčby. Alopatické léky se snažím co nejdříve nahradit přírodními. Vždy alopatii kombinuji s bylinami nebo homeopatií.

Týká se chronických ledvinových onemocnění, nikoli akutních selhání!

Důležitá jsou dietetická opatření. Maso obsahuje vyšší množství fosforu, vyšší množství fosforu onemocnění zhoršuje. Dříve se myslelo, že i vyšší množství bílkovin, tento fakt nebyl nijak prokázán, naopak kvalitní výživa je pro pacienty důležitá. Nejvyšší obsah fosforu je v srdci, proto je vhodné krmit jiný druh svaloviny.

Vláknina příznivě působí na střevní bakterie, které se podílejí na fermentaci a tím na vylučování odpadních produktů. Současně zabudovávají dusík do svých buněčných stěn. Ideální vláknina je z cukrové řepy. Já používám řepnou vlákninu 2 minuty povařenou i preventivně, dále vlákninu ze střev býložravců, čerstvou nebo přemraženou (Manžel této vláknině říká "hovna" a vůbec není příznivcem mé krmné technologie. Omlouvám se za citaci). Také sama o sobě napomáhá vylučování odpadních produktů.

Nenasycené mastné kyseliny působí protizánětlivě a prodlužují životnost gromerulů (filtrační klubíčko v ledvinách). Při onemocnění ledvin dochází ke zničení glomerulů, čímž se zhoršuje filtrační schopnost ledvin, ledviny pak nevylučují metabolity z krve do moče, může dojít k otravě, nebo naopak propouštějí do moče i látky pro tělo žádoucí. Laboratorní vyšetření upřesní hladiny. Nenasycené mastné kyseliny jsou v mém oblíbeném přípravku - pupalkový olej.

Chov a držení psů - bulterier není pes pro celoroční pobyt venku v nevytápěné boudě. Není ani vhodná chodba s dlažbou, kde protahuje vzduch kolem prahů nebo dveří. Vhodná je buď malá zadýchatelná bouda, s dekami, slámou vysoko nastlanou, umístěná v místnosti na dvoře,ještě lepší je vytápěná bouda. My topíme psům 24 hodin denně asi půl roku, přechodné období jen přes noc. Topíme i v případě, že psi jsou doma, protože když jdou na dvůr si hrát, odpočívají v boudě a já chci, aby byla prohřátá. Pokud máte psa celoročně v bytě, nemusíte se stydět mu dát v mrazu kabátek. Civilizace poškozuje nás všechny a pes už dávno není to, co býval. Sami využíváme civilizačních výhod ve všech směrech a místo otužování a zvyšování odolnosti jsme čím dál choulostivější. Nevidím důvod, proč bychom měli chtít po psech něco jiného, než chceme od nás samotných.

Moji psi kabátky nenosí, ale venku se pohybují a pokud už nemají chuť běhat a vidím, že jim je zima, vracíme se domů. Délku a náročnost procházky nebo výcviku upravuji individuálně. Každý pes vydrží jinak dlouho a já sama zimu nesnáším a nikdy se dost nezahřeju.

Myslím si, že spoustě problémů s ledvinami by se dalo předejít ohleduplností k psovi a případně bylinkovou prevencí.

 

Případy

Bulterier, 6 let, chovaný v nevytápěné boudě, 5 a půl let krmen domácí stravou, poslední půl rok konzervy. Apatický, nahrbený, nahnědlý jazyk, oblast ledvin bolestivá, vyšetření moči ukazuje na poškození ledvin. Léčba - antibiotika, nesteroidní antiflogistika, celík, doporučeno topné těleso do boudy nebo přemístění psa. Pes byl po dobu léčby přemístěn, za týden bez příznaků. Recidivy další rok a půl asi 4x, postupně léčen více bylinami a homeopatiky s doporučenou prevencí. Po 4 recidivě mě majitel upozornil na změnu ve stravě a opět přestal krmit konzervami a vrátil se k mé domácí stravě. V létě odjel na dovolenou, byla vedra a pes se chladil v průvanu v zahradním domku, přesně mezi otevřeným oknem a dveřmi. Po návratu majitele byl okamžitě ošetřen, ale bez efektu. Během několika hodin mi umřel s hlavou v dlaních.

 

Bulterier, 7 let, trvale chovaný venku, v nevytápěné, neizolované boudě, na vysoké slámě. Majitel mě zavolal v zimním období k apatickému, anemickému psovi, s alterací na srdci, ošetřila jsem psa s tím, že za 4 hodiny se vrátím, majitel bez mého vědomí přemístil psa z kuchyně (kde jsem ho ošetřovala ) do prádelny pod okno, kde byla větší zima než venku. Psa jsem si odvedla domů do vlastní péče. Srdeční činnost byla nestabilní a než mohly zabrat léky, uhynul.

 

Fena, bulterier, 2 roky, žije doma nebo v nevytápěné boudě, 1x celoročně asi 3 hodiny v boxu na cvičáku. Zvrací, anemická, rozpraskaný nos, pach, vyšetření moče. Tato fena byla během 3/4 roku opakovaně léčena, z toho 2x antibiotiky, vždy homeopatiky a bylinami, s důkladnou alternativní prevencí, nicméně beze změn ustájení. Poslední terapie ji udržovala velmi dlouho při životě, ovšem na hranici života a smrti. Byla to infúzní a alternativní léčba. Po 14 dnech se mi podařilo přesvědčit majitele k euthanasii.

 

Popis případů je samozřejmě velmi zestručněný.

Ostatní pacienti - bytová plemena, pudli, westii bytoví bulteriéři užívají nyní preventivně bylinkové tct s pravidelnými kontrolami a žijí. Příznaky a terapie v úvodu byly obdobné jako u uvedených případů. Na více úhynů si nevzpomínám.

 

Inkontinence

Inkontinence může nastat po operaci, prochladnutí, po kastraci, při různých problémech nervového původu.

Inkontinence po kastraci je velmi častý problém zejména u větších psů. Někdy se objevuje brzy po zákroku. V tom případě může souviset se stresem z operace, který můžeme odblokovat Staphysagrií nebo Natriem muriatikem spíše v ředění 15-30CH.Obvykle 3-6 týdnů. Pokud dojde k poranění nervů po operaci je doplňujícím lékem Hypericum 30CH. Lékem mozku i celé nervové soustavy je Phosphorus. Drenáž nervové soustavy(čištění a regenerace) můžeme provést Lithiem nebo Plumbem. Obnova nervové soustavy je nejméně 6 týdnů až tři měsíce. Součástí regenerace nervů je také Causticum.

Obnovy elastičnosti močového měchýře a pevnost vazů docílíme Calcareou fluoricou a Sepií, spíše v 9 nebo 15CH.Opět dlouhodobě, několik týdnů.

Velkým specialistou pro inkontinenci téměř všech druhů a příčin je Causticum.Je to můj nejoblíbenější lék. Causticum může ovlivnit i pooperační retenci moči, stejně jako natrum muriaticum i Staphysagria..Causticum nevnímá odcházející moč, je vhodný i u starších psů nebo u ochrnutých.. Po operaci může dojít i k zástavě kálení. Nebo u ochrnutí k samovolnému kálení nebo naopak zácpě. To všechno jsou indikace pro Causticum.

Nedostatek ovariálních hormonů,které ovlivňují tonus hladké svaloviny(měchýře, svěrače) a kvalitu pojiv můžeme nahradit hormony v homeopatické formě.Například Foliculinum.

Vycházím z původního cyklu feny a z kontinuace. Seznam léků doplńuji i s ohledem na povahu a sklony psa.

Pokud je pes sulfurický typ, žravý, radostný, přátelský, případně roztomile líný,s e sklonem ke kožním problémům nebo průjmům, je to i potvrzení léku Sulfur. ulfur-síra se podílí na enzymatických reakcích v těle, zasahuje tedy do celého metabolismu. Oživuje reakci pacienta na homeopatickou léčbu. Je to jeden z mála léků, který může navodit zhoršení (kožních problémů, průjmy). Názory homeopatů na Sulfur se liší, někteří se nebojí a dávají ho v mnoha případech, jiní před ním varují. Já používám intuici a po domluvě s pacientem velmi ráda sulfur použiji. Je to téměř všelék, když se nebojíte. Po jeho podání se v těle rozběhnou regulační procesy, dojde k čištění vnitřních orgánů, například právě ekzémem nebo průjmem. Pokud je to únosné, je třeba nechat čistící proces proběhnout a nepotlačit ho alopatickými léky nebo jinými homeopatiky. Pravidelně ho používám při onemocnění štítné žlázy a v protialergenní kůře. Sulfurem se dají regulovat všechny hormonální dysfunkce.

Sulfur iodatum je trochu jemnější, má v obraze i zvětšení mízní uzliny, onemocnění sliznic (rýmy, záněty spojivek),onemocnění štítné žlázy. Je spíše pro štíhlejší a aktivnější jedince (jodová složka). Sulfur iodatum dávám na ukončení onemocnění horních cest dýchacích.

 

Léto, horko, voda a pes

Své pejsky trénuji na teplo poledními procházkami. Venčím od 11 do 14 hodin, ostrou chůzí. Nosím s sebou vodu v plastové lahvi a psi napájím, třeba i po 500ti metrech, umí pít z lahve. Případně jim máčím temeno a uši.

Ochlazování - namočte psovi tlapky, uši, temeno a konec ocásku. Jsem zásadně proti mokrým ručníkům na tělo nebo polévání. Zažila jsem spoustu akutních ochrnutí po takovém ochlazení. Dokonce i problémy s páteří pozvolného vývoje. Myslím si, že právě bulík není typ na mokrý ručník přes záda a ledviny. Na hlavě můžete máčet cokoliv nebo přiložit mokrý obklad. Kontrolujte barvu sliznic, měly by být růžové, eventuálně červené. Bledé nebo fialové svědčí o oběhových problému a nebezpečí kolapsu. Jazyk je diagnosticky velmi důležitý. Zdravý pes s fungující termoregulací má i v horku jazyk růžovočerveně a středně velký. Dobrému pozorovateli neunikne, když jazyk zbytní. Leží až k vnitřní straně zubů, může je i přesahovat. Při termické polyplnoe - zrychlené dýchání za účelem zvýšeného odpařování dechem a sliznicemi dutiny ústní je ve fyziologickém stavu jazyk po stranách v dutině ústní, dýchací cesty jsou průchodné, měkké patro je viditelné. Tlama může být extrémně otevřená, špička jazyku je zvětšená a několik cm ční z tlamy. Pokud jazyk prosákne a přehrne se přes zuby, měkké patro není viditelné, spěchejte domů. Pokud jazyk nebo sliznice fialoví, volejte pro odvoz. Vyhledejte s tím a ochlazujte psa uvedeným způsobem. Dokud nemáte s sebou homeopatika, např. Aconitum, shánějte veterinárního lékaře. Aconitum napellus 15 nebo 30 Ch zachránil již řadu mých pacientů, kuličky aplikuji ihned v autě, kterým pacienta dovezou a teprve potom přistoupím k vyšetřování. V létě nosím někdy na procházky Aconit s sebou, máme ho i v autě jako trvalou výbavu. 3 kuličky opakovaně, i po minutě, do zlepšení stavu.

 

Přírodní vodní zdroje

Nejraději chodím v létě na procházky k potoku, psi jdou vodou, já po suchu. Vedro snáším naprosto v pohodě, mnohdy se ani nepotím, dokonce můžu běhat a psi běží vodou. Nutně ovšem chodím venku tak dlouho, dokud na slunci neuschnou. U mých psů i u pacientů se stalo, že vlhcí zůstali ve stínu a měli zápal plic nebo vertebrogenní problémy. Naše Siddhartha skoro umřela, když ji Heli koupala v rybníce, v srpnu, do 6ti večer, zvolna došly domů a Siddhartha zůstala v pelíšku - nikoliv v posteli, asi vlhká. Až když několik dní blinkala Helence do postele, zavolalo mé dítě rodinného lékaře, tedy mě. Obávala jsem se selhání ledvin. Siddhartha byla na umření, srdeční slabost, vrzoty na plicích, plíce zavodněné, žaludek nadmutý. Nechápala jsem, co se děje. 3 dny bojovala o život. RTG vyloučil cizí těleso, další diagnostika ledviny. Shodli jsme se na zápalu plic. Za týden jsem ji vyléčila kombinovanou léčbou a další 2 týdny doléčila jen alternativními metodami. Je to už pár let. Je naprosto bez následků. Naštěstí.

Pes může zkolabovat stejně jako člověk, pokud rozehřátý náhle skočí do studené vody, hlídám si své psy, aby mi k vodě neutekli, pokud jsme dlouho v horku venku. Pokusím se je namočit dopředu. Bohužel zejména bulící mají z přírodních vod pupínky, ekzémy, ba dokonce plísně a gynekologické výtoky. Řeším to už 10 let. Vždy váhám, jestli jim dopřát koupel anebo ne. Naopak je od malička nechám pít z kaluží nebo se v nich válet a cíleně vytvářím přirozenou imunitu. Velmi se mi to osvědčilo. Moje smečka nemá z bahnité vody průjem a může se napít, pokud najde vodu. Pupínky ovšem mívají, když provádí bahenní koupele. Přesto bych řekla, že méně než většina psů v ordinaci.

Pokud pes do vody skáče a potápí se, je vhodné mít s sebou ušní kapky, nejlépe okrové a po plavání mu očka prokápnout. Důsledně. Vždy.

 

Přeji Vám hezké léto

Simona Müllerová