Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kožní soustava

2. 2. 2023

Kožní pacient

Kožní problematika je velmi rozsáhlá. Diagnostické metody jsou čím dál propracovanější, ale léčba je omezená na antibiotika, antiparazitika, antimykotika, kortikosteroidy, antihistaminika. Úspěšnost klasické léčby je jen částečná, efekt je obvykle krátkodobý, pouze po dobu podávání léků. Homeopatie je doplňkem klasické léčby anebo její náhradou.

Diagnostika je důležitá i pro homeopatii. Při průkazu parazitů - dravčík, svrab, demodex, blechy, klíšťata, svilušky - je použití chemických spot-onů nezbytné. Opakované podávání je také obvykle nezbytné. Homeopatií nebo bylinami můžeme podpořit vyloučení metabolických odpadů a podpořit činnost ledvin a jater. Obvyklým čistícím homeopatikem je Nux vomica 9ch 2x denně 3-5 nebo Ruta 9ch taktéž po dobu 3-6 týdnů. U onemocnění způsobeném nedostatečnou nebo přemrštěnou reakcí imunitního systému je třeba pracovat s homeopatiky, která podporují imunitní systém. Podávají se lx-2x týdně po dlouhou dobu. Například Silicea 9-15ch, Oscillococcinum, Thymuline 15ch.

Z nedostatečnosti imunitního systému je například demodikóza. Pokud je imunitní zátěž příliš velká (očkování, velká koncentrace zvířat, cestování, civilizační zátěž zplodinami, jiné látky z prostředí), pes onemocní demodikózou. Zejména hladkosrstí psi. Nadměrný výskyt v Praze potvrzuje zátěž z velkoměst. Nositelem demodexe je 90% psů, ale klinicky onemocní jen část.

Kromě spot-onu proti demodexu je třeba podat homeopatika na zvýšení imunity a konkrétně podle příznaků. Všeobecně při lysivosti pomáhá výše zmíněná Silicea 9ch, nejlépe obden několik týdnů. Obnovu chlupových folikulů a současně i činnost žláz s vnitřní sekrecí podpoří Thalium (carbonicum, metallicum, sulfuricum – podle konkrétního případu). Na černou kůži bez kožního pokryvu použiji dočasně Arsenicum album 15ch nebo Hydrocotyle 9ch. Zincum nebo Sulfur jsou léky zasahující přímo do metabolismu enzymů a podílejí se na obnově kůže a kožních derivátů. Sulfur podávám 1-4x měsíčně, Zincum spolu s tabletami denně nebo obden 6 týdnů. Dotace biotinu nebo panthenolu zrychlí zarůstání. Po vyléčení klinických příznaků je třeba nutně přejít na prevenci, kdy podáváme homeopatika lx týdně i méně často nebo 2x ročně několik týdnů.

Vyčištění kůže celkově a obecně provede Sarsaparilla 9ch, současně i ledvinovou drenáž.

Kožní problémy jsou velmi často způsobené i hormonální nerovnováhou různého druhu. Zejména u fen se projevuje lysivost, nejčastěji symetricky na bocích. Kromě veterinárního RV 13, podáváme Pulsatillu nebo Sepii podle klinických příznaků a typologie feny, nebo přímo homeopatické pohlavní hormony. K této léčbě je nutný pohovor s homeopatem. Zarůstaní podpoříme výše uvedenými homeopatiky.

Růst srsti rovněž podporuje lichořeřišnice (také imunitu a močopohlavní soustavu), rakytníkový olej (růst srsti, kvalitu a odolnost kůže, regeneraci sliznic). Drobné kožní problémy se dají řešit homeopatií bez náročné laboratorní diagnostiky. Pokud je homeopat nelékař a úspěch se do tří týdnů nedostaví, je nezbytné kontaktovat veterináře homeopata anebo provést diagnostiku na klinice a s výsledkem i pacientem dojít k homeopatovi.

 

Simona Müllerová