Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stafylokok - léčba

2. 2. 2023

Vzhledem k tomu, že největší množství mých pacientů posbíraných z celé ČR a SR, z mailů i z ordinace, tvoří hladkosrstí psi se stafylokokovou infekcí, rozhodla jsme se jim věnovat další článek. Tato problematika, naprosto typická, se vyskytuje u všech hladkosrstých psů, zejména bulteriérů, ale i pitů, AST, buldočků, bullmastifů. Začíná se velmi rozšiřovat u retrívrů, kde má trochu jiný průběh a příznaky. Dá se tedy říci, že jde o hladkosrsté psy nejčastěji střední velikosti. Protože většina z nich přichází po opakované antibiotické léčbě, vím už několik let, že tudy cesta nevede. Pacienti mají také provedené rozsáhlé laboratorní vyšetření. Počáteční příznaky mohou být zaměněny za alergii. U hladkosrstých psů se potravní alergie projevuje velmi často zarudnutím tlapek, kůže je jasně růžová nebo červená, většinou do poloviny hrudní končetiny, srst je řidší a mírně odstává. Téměř totéž je u invaze dravčíkem Cheyletiellou, akorát meziprstí je bez otoku a vředů. Pokud je postižené jen meziprstí, je velká podobnost s osinou nebo zánětem chlupového nebo mazového váčku. Vzhledem k tisícům pacientů mám již vycvičený zrak i hmat, abych provedla diferenciální diagnostiku.

V případě osiny již 12 let neprovádím otevření píštěle nebo abscesu. Byla to jediná metoda, kterou nás ve škole učili, ale je velmi nespolehlivá, jak se stále přesvědčuji u pacientů, kteří přejdou z jiného pracoviště na moje.

Rána velmi krvácí a lékař nemá žádnou kontrolu postupu pinzety nebo peanu nebo pátradla. Může osinu dokonce posunout, více zapíchnout nebo poškodit podkoží. Homeopatie skýtá jedinečnou možnost vycestování osiny použitím kuliček Hepar sulfur 5ch, Silicea 5ch a a Myristica 5ch. Všechna tato homeopatika zkoncentrují zánět a posouvají ho spolu s cizím tělesem nejjednodušší cestou z těla ven, podpoří hnisání, takže dojde na několik dní ke zdánlivému zhoršení. Celý proces urychlíme zapařovacími obklady, kdy natřeme část těla švédskými kapky nebo jiným lihovým přípravkem (třeba slivovicí:-)), naneseme černou mast - ichthyol a přiložíme igelit. Obvážeme na 24-48 hodin a proces opakujeme. Mezitím podáváme 2-3x denně homeopatika. Z píštěle se stává absces, takže hnis se zkoncentruje, podkoží je natráveno buněčnou činností při zánětu a v nejslabším místě praskne. Obvykle vyteče i osina nebo jiné cizí těleso. Otvorem vypláchneme podkoží například ředěnými jodovými přípravky anebo a zeleným čajem. Ještě 1-2 dny podáváme homeopatika v drenážním ředění 5ch, po té použijeme 15-30ch na dosušení. Celý proces trvá 3 týdny. A je bezbolestný a bez anestezie.

Záněty mazových váčků se opakují, léčí se dlouho, ale zase tolik neobtěžují pacienta. Se vztahem k mazu a chlupu je Silicea, Thalium, Fluoricum acidum, Selenium, Zincum, případně Staphysagria (ječná zrna). Homeopatika se podávají lx denně, mohou se po dnech střídat a po zmírnění projevů je vhodné přejít na prevenci. Stafylokok a kvasinky v meziprstí jsou ovšem záležitostí na celý život a léčba se mění v prevenci, většinou dojde opět ke zhoršení a tak stále dokola. Nicméně zhoršení jsou méně a méně výrazná a snáze vyléčená homeopatiky.

 

 

Léčba infekce Staphyloccocus aureus homeopatií

Několik let po absolvování VŠV jsem si uvědomila limity klasické medicíny a rozhodla se rozšířit své znalosti a lékařské schopnosti studiem Francouzské homeopatické školy. Zpočátku jsem homeopatika zkoušela na sobě, mé rodině a v mé chovatelské stanici. Od mých začátků je to již 17 let a já jsem se stala známou a zkušenou veterinářkou homeopatkou. Do mé ordinace jezdí klienti z celé republiky. Obvykle jde o případy, kde alopatická medicína neuspěla. Já osobně používám 10% alopatické léky a 90% alternativní. Nebráním se kombinování obou metod. A v žádném případě nezatracuji klasické léčebné postupy.

Nejčastějším případem v mé ordinaci jsou recidivující kožní problémy s prokázaným Staphyl. aureus.. pacienti mají za sebou několik antibiotických kůr, případně doplňkovou léčbu NEMK, někteří i aplikace kortikoidů.

Čím déle trvala alopatická terapie, tím déle trvá, než dojde ke zlepšení po homeopatií. A tím pravděpodobnější je fáze zhoršení. Organismus pacienta se musí nejprve vyčistit. Poté se  nastavují jeho vlastní imunitní schopnosti, v tomto případě cíleně na Staphylococca.

Podle fáze, ve které je pacient předveden, upravuji léčbu. První krok je vždy ulevit pacientovi, takže pokud má tlapy oteklé a zjizvené a chůze je bolestivá, podám homepatika na splasknutí otoku a snížení bolestivosti. Pokud přijde pacient v relativně klidové fázi, zahajuji jen čištění organismu.

Čištění organismu po antibiotické léčbě provádím například Thuya 9ch, 1x denně 5 kuliček, 1-2 balení, (tzn 3-6 týdnů) podle délky předchozí léčby, čím déle byl léčen, tím více se přikláním k delšímu čištění. Pokud má mírně oteklé nohy, nebo několik puchýřů, provádím čištění Natrum sulfuricum 9 nebo 15ch, opět 3-6 týdnů. Tyto léky jsou vhodnější pro pomalé, tlustší psy, klidnější povahy, zatímco Nux vomica je vhodnější pro psy akční, případně vzteklé.

Vždy zařazuji do terapie bioterapeutikum Staphylococinum 15ch, je na individuální dovoz, který trvá 6-8 týdnů, proto je třeba ho objednávat s předstihem. Podle množství lézí podávám Staphylococinum obden po dobu 2-4 týdnů, nebo 1-2x týdně. Vždy snižuji četnost podání, takže při zlepšení se dostaneme na 1x týdně, 1x za 14 dní, 1x měsíčně a u toho zůstaneme 2 roky.

Obecně na zvýšení imunity volím Silicea 9ch, která je i proti chronickému hnisání. Silicea je vhodná pro drobná zvířata. Podávám ji 1x denně 1 balení, dále 2x týdně 1 balení. Poté zvýším na potenci 15ch , lx týdně, 1x za 14 dní, podle situace několik měsíců až 2 roky. Thymuline 15ch je vhodný pro všechny konstituční typy, podávám 2x týdně půl roku, dále několik měsíců pauza a opět. Dalším homeopatikem na zvýšení imunity je Arsenicum album 9ch, ale spíše na virová onemocnění, nebo Echinacea 9-30ch. Stafylokokové léze mají různé projevy od oroků po papuly, pustuly, píštěle(Liduš,jak je to latinsky?,napište avymažte), abscesy, nekrózy..

Pro homeopatii je důležitý vzhled. Otok drápových lůžek řeším Myristica sebifera 9-15, jasně růžové papuly Apis 30ch, větší růžovočervené Cantharis 9-15ch, červenorudé Belladona, rudofialové Tarentula cubensis. Potence je vždy 9-15ch, nižší potence zvyšují sekreci, takže v počátku obvykle použiji 9ch a přecházím na fázi zasušování s potencí 15ch. Sekrece z kožních eferescencí je opět různá. Otok bez sekrece, Apis, Cantharis, Belladona, se sekrecí používám Hepar sulfur, opět od 5ch - 9ch na zrychlení výtoku, přes 15 a 30 na dosušení, nebo Siliceu, nebo Pyrogenium (teplota, rozpad tkáně), Kalium bichromicum při žlutozelené skereci z otvorů v kůži, to však není typické pro Stpah. aureus. Ten má spíše sekreci krvavě hnisavou, což je indikace na Lachesis, Elaps (tmavá krev, spíše bez hnisu), Sanquinaria.

K homeopatii podávám bylinné tinktury s účinností proti bakteriím, zejména Staphylococu. tj medvědí česnek, lichořeřišnice, sii take. Vždy 2 měsíce podávat, 2 měsíce pauza, dva roky.

Zjizvené tlapy hojím po odeznění akutní fáze. Hlavními léky rozpuštění jizev jsou Graphites 9-15ch a Fluoricum acidum 9-15ch. Po dobu několika měsíců, stačí obden střídat. U homeopatie platí, že v akutním stavu se podávají kuličky často, třeba i po hodině, se zlepšením se snižuje četnost podání. Obvykle tedy začínám 3x denně a končím obden. Další pravidlo je zvýšit sekreci a vyloučit zánět těla nižší potencí a posléze dosušit vyšší. Homeopatika se vstřebávají sliznicí, takže je podáme psovi do tlamy, nebo rozpuštěné v kapce vody pod jazyk nebo na lačno spolknout a krmit za 10-15min. Jelikož mají cukrový základ, je možné je podat ve vlhkém piškotu na lačno, a opět krmit nejdříve za 15 minut, až se rozpustí. V rámci rodiny mohou všichni na homepatika sahat, neboť energetická pole členů rodiny se prolínají a není důvod se obávat kontaktu s kuličkou. Počet kuliček není zásadní, jde o vytvoření kontaktní plochy na sliznici. Podávám od dvou výše. Homepatika můžete podat všechna společně. Homeopatie je informační medicína. Dnešní technika umožňuje identifikaci látky v potencích 5ch, někdy 9ch. Je bezpochyby otázka času, kdy bude prokázána i ve vyšších potencích. Pokud někdo pochybuje o účinnosti homepatie, nabízím mu nový pohled. Tak jako se písmena v mailu přenesou za pár vteřin z ČR do Ameriky a zobrazí se v počítači příjemce, tak homeopatie v těle vytvoří plán uspořádání molekul podle vzorce, který nese. Tak jako ovladačkou nastavíme primu a novu, tak nastavíme regeneraci jater nebo kůže. Homeopatie má spoustu možností a velký výběr léků. Pro začátek můžete vyzkoušet úplně snadný návod na léčbu Stap. aureus. Medvědí česnek, 15 kapek 1x denně 2 měsíce, 2 měsíce pauza, a opět. 2 roky Staphylococinum 15ch, 1x týdně 5, 2 měsíce, dále 1x za 14 dní 2 měsíce, dále 1x měsíčně, celkem 2 roky Herapr sulfur 9ch 2x denně 5, 2 týdny, dále 15ch 1-2x denně, měsíc Belladona 15ch taktéž.

Pokud byl již pes léčen antibiotiky, pak Natrum sulfuricum 15ch 1x denně 5, 2 balení Při recidivě opět stejně Belladona a Hepar. Recidivy se zkracují a zmírňují se jejich projevy a prodlužují se intervaly.. Silicea 30ch 1x týdně 5 

 

MVDr. Simona Müllerová