Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klíšťata a homeopatie

2. 2. 2023

V srpnu a září je druhý vrchol výskytu klíšťat. Klíšťata jsou bohužel stále více odolná proti antiparazitálním přípravkům. Nejúčinnější jsou některé spot ony a kvalitní obojky. Po použití spot on se většina klíšťat ani nepřisaje, pokud se přisají, uhynou dříve, než infikují hostitele. Vyschnou a vydrolí se, takže je není třeba odstraňovat.

Živé klíště je nejlepší vytočit za sucha. Nezáleží na směru otáček. Použijte prsty nebo speciální pinzetu.Pokud klíště usmrtíte olejem nebo lihem, při umírání vstříkne tělní sekret a může hostitele infikovat. Klíště infikuje hostitele až po hodinách sání. (údaje se různí, 8-12hodin). Pokud se nesetkáte s infikovanou krví hostitele nebo tělním obsahem klíštěte při vytáčení, nemůžete se infikovat ani vy. Já vezmu klíště do prstů a dvěma otáčkami ho živé vytáhnu během vteřiny. Místo po vpichu klíštěte je třeba dezinfikovat jodovými přípravky a to opakovaně. Jod zabíjí bakterie, viry i plísně, koncentrovaným jodem můžete buňky i spálit, což je někdy lepší než umožnit průnik infekce do hloubky.

V srpnu a září je druhý vrchol výskytu klíšťat. Klíšťata jsou bohužel stále více odolná proti antiparazitálním přípravkům. Nejúčinnější jsou některé spot ony a kvalitní obojky. Po použití spot on se většina klíšťat ani nepřisaje, pokud se přisají, uhynou dříve, než infikují hostitele. Vyschnou a vydrolí se, takže je není třeba odstraňovat.

Živé klíště je nejlepší vytočit za sucha. Nezáleží na směru otáček. Použijte prsty nebo speciální pinzetu.

Pokud klíště usmrtíte olejem nebo lihem, při umírání vstříkne tělní sekret a může hostitele infikovat. Klíště infikuje hostitele až po hodinách sání. (údaje se různí, 8-12hodin). Pokud se nesetkáte s infikovanou krví hostitele nebo tělním obsahem klíštěte při vytáčení, nemůžete se infikovat ani vy. Já vezmu klíště do prstů a dvěma otáčkami ho živé vytáhnu během vteřiny. Místo po vpichu klíštěte je třeba dezinfikovat jodovými přípravky a to opakovaně. Jod zabíjí bakterie, viry i plísně, koncentrovaným jodem můžete buňky i spálit, což je někdy lepší než umožnit průnik infekce do hloubky.

Kromě spotů funguje jako prvence také podávaní B vitamínu a homeopatika Ledum Palustre. Ledum Palustre je homeopatický přípravek vyrobený z rákosí, používá se na veškerá bodnutí a kousnutí hmyzem, na zanícené vpichy jehlou, špendlíkem, případně jiným aspoň částečně ostrým předmětem. Otoky a bolesti po vpichu se lepší studeným obkladem. Jako prevence napadení komáry a klíšťaty se Ledum Palustre podává od začátku dubna l x týdně 5 kuliček, v potenci 9-15CH do podzimu. Na léčbu vpichů pak 5-15CH , 2 x denně 3-5 kuliček do zmizení otoku nebo bolesti. Je to i preventivní lék po očkování. Můžete podat několik dní dopředu a po očkování.

Lékem vpichů nebo bodnutí hmyzem je i Apis. Je to ideální řešení včelích a vosích píchnutí a na všechny jasně růžové, pevné, bolestivé otoky zlepšující se studeným obkladem. Podává se Apis 30CH, po vpichu 2-3 kuličky po pár minutách opakovat do ulevení a pokračovat například po 2 hodinách, několikrát za den.Apis podávám i pejskům při celkové reakci po očkování. otok obličeje, podkoží. Pokud má pes po očkování kopřivku místo plošného edému, je lékem volby Urtica 15CH, opět po pár minutách podat do zmírnění příznaků. Silicea je pomalu působící lék, na staré bodné rány nebo zhnisané vpichy, Silicea je lepší na třísky a cizí tělesa, nebo bulky po očkování. Siliceou můžete doplnit výše uvedené léky. upravuje imunitní reakce a zbraňuje chronickému hnisání. Podávám ji 1-7 x týdně, protože častěji to nemá větší efekt.

Jestliže po přisátí klíštěte má pacient červený otok, zduřelý, podám Belladonu 9-30CH. Belladona je lékem na červené, oteklé, bolestivé a teplé plošky. Od cm do velikosti dlaně i větší. Barva je často i rudá. Je to i lék na snížení teplot. Můžete podávat několikrát za den do zlepšení a doléčit podáním l x denně.

Také borelioza se dá homeopatií velmi úspěšně léčit. U těžkých případů alespoň zmírnit následky. Jde o dlouhodobé podání homeopatik na základě anamnézy každého konkrétního pacienta a jeho osobních příznaků nemoci.

 

Pro Psa přítele MVDr. S.Müllerová , 20.3.08