Jdi na obsah Jdi na menu
 


Borelioza

2. 2. 2023

Borelióza je onemocnění způsobené spirochetou borrelií, o které bylo již mnoho napsáno. Zaměřím se na homeopatickou léčbu boreliózy, která je v mé ordinaci velmi úspěšná u lidí i u zvířat.

Očkování proti borelioze je dost zátěžové pro organismus. Doporučuji očkovat jen ta zvířata (lidi),kteří žijí v oblastech s velkým průkazem borelií. Pokud se rozhodnete pro očkování, připravte své nebo psí tělo Siliceou 9ch lx denně 3 týden dopředu a 14dní po očkování. Všichni kožní pacienti se velmi zhorší po očkování proti borelioze nebo leptospiroze. Je opravdu velmi nutné zvážit nákazovou situaci. Několik stabilizovaných kožních pacientů jsem po očkování opět ¾ roku léčila. Rozhodně je třeba použít monovalentí vakcínu u citlivých pacientů.

Považuji za méně škodlivé používat u psů a koček pravidelně spot on nebo obojky proti klíšťatům, které zabraňují přisátí. Přestože se občas klíště přisaje i přes použití těchto chemických přípravků, nedojde k nakažení. Dospělé klíště musí sát 24-48hod, aby přeneslo borelie. Larva klíštěte může infikovat hostitele již po 24hod.,nicméně parazit při použití spot on uhyne během několika hodin.

První fáze nakažení u člověka je migrující erytem.a zvýšená teplota. U zvířat tento příznak pozorujeme zřídka. Můžeme použít antibiotika, nebo antibiotika a homeopatika. Belladona 15ch je vynikající na erytém i na teplotu. Doporučuji 3-5x denně 3 kuličky. Pokud prokazatelně víme, že došlo k bodnutí,doplníme léčbu ledum palustre 9-15ch ,1-2x denně 3. Topol pupeny v kapkách podávám po celou dobu léčby. 15Kapek 1x denně.

Pokud se spolu teplotou dostaví celkové jakoby chřipkové příznaky, doplníme léčbu lékem oscillococcinum, které chrání srdce i játra a zvyšuje imunitu. Při rozbolavělosti můžeme podat Eupahtorium nebo Arnicu.

Druhá fáze u člověka se dostaví po týdnech až měsících, zopakuje se teplota a stěhující se bolesti kloubů. Případně svalů a nervů. U psů se tato fáze dostaví velmi často. Střídavě jsou bolestivé a oteklé různé klouby, zejména patní a zápěstní. Pes kulhá na různé končetiny. Je třeba provést diferenciální diagnostiku, odličit revmatismus, panostitidu, atd.

Při podezření na boreliozu použiji opět ledum, které je lékem dny a lékem na nemoci způsobené bodnutím. Tuhý otok kloubu léčím podáním Apis 30ch, vhodný i pro souvislost s bodnutím a výpotkem. Apis se podává velmi často, třeba i každou hodinu ,do zmírnění příznaků..Hlavním lékem boreliozy je Luesinum, které podávám jen 1x týdně. Další léčba se řídí konkrítními příznaky. Na malé klouby dobře zabírá actaea spicata, caulophyllum, na velké klouby calcarea carbonica, na všechny pohybové potíže Rhus toxicodendron. Imunitu podpoříme lékem thymuline 15ch 2x týdně 5 nebo alespoň siliceou 15ch 2x týdně 5.

Třetí fázi, paralýza nebo autoimunitní onemocnění mají lidé i psi. Opět je třeba provést diferenciální diagnostiku, při podezření na boreliozu krevní odběry opakovaně po sobě. Na paralýzu použijeme causticum , Plumbum, Aluminu, Gelsemium, v ředěních 30ch a podle příznaků jednotlivce. Vysrážené imunokomplexy mohou způsobit druhotné problémy ledvin, kloubů. Nejčastěji napadené tkáně jsou chrupavky. Jejich regeneraci zajišťuje calcarea fluorica, rhus tox, ruta a kloubní výživa. Léčba boreliozy alternativní cestou má velké možnosti, pracuje s vlastními silami organismu a cíleně zaměřuje imunitu . Přestože u léčby boreliozy se bez antibiotik neobejdeme,použitím homeopatie celkovou léčbu velmi posílíme.

 

Pro Psa přítele MVDr. S.Müllerová , 20.3.2008