Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dýchací soustava - III. část (kašel)

2. 2. 2023

Kašel způsobený nachlazením léčím homeopatiky podle anamnézy. Pokud předcházel prudký vítr nebo změna teploty, náhlé ochlazení, podám Aconitum jako úvodní lék. Z průvanu například v autě vzniká kašel reagující na Hepar sutur nebo Nux. Pro Hepar svědčí i zánět spojivek a přecitlivělost na bolest, pro Nux vztek u dominantního, žravého psa. Zklidňujícími homeopatiky pro denní kašel je vždy i Bryonia nebo Rumex. Na noční kašel se mi nejlépe osvědčila Drosera 15 CH. Homeopatika podávám v počátku nemoci po dvou hodinách několik kuliček, případně je nasypu do vody k pití. S ustupujícím kašlem snižuji frekvenci podání. Bylinka lichořeřišnice léčí onemocnění dýchacích cest, současně i ledvin a podporuje růst chlupů. Rakytník v oleji nebo kapkách regeneruje sliznice a rozpouští hleny. Divizna rozpouští hleny a tlumí kašel. Také kapky podávám na piškot nebo ve vodě 3x - 5x denně 3 - 5 kapek, později 1x – 2x denně 10 - 15 kapek. Pokud dáte rakytníkový olej 5x denně lžičku, za týden bude mít váš pes krásnou srst.

Vlhký kašel může mít různé typy sekrece, ale bohužel pes je polyká, takže ne vždy jde zvolit to pravé homeopatikum. Malé šedé chrchle, většinou kulaté jsou indikací pro Kalium carbonicum. Čiré, lepkavé, táhnoucí se chrchle pro Ipecu. Páchnoucí dech a zelenožluté hleny pro Mercurius. Velmi obtížné vykašlání se zasažením plic je indikace pro Antimonium tartaricum. V roce 2007 na onemocnění dýchacích cest mi tento lék zabral nejlépe.

V počátku volíme nižší potenci, která hlen rozpustí, ale může zvýšit produkci. Většinou se ale dýchací cesty uvolní, hleny pes vykašle. Další fáze je vysušování, takže volíme vyšší potenci, 15 CH. Dosušení provádím nejraději Heparem sulfur 15CH a Pulsatillou 15CH. Regeneraci sliznic můžeme dokončit Sulfur iodatum 15CH.

Pokud pes zvrací hleny, je bezpodmínečně nutné vyšetřit nejen trávicí, ale i dýchací soustavu. Pes hleny spolyká a může mít sekundární zánět žaludku nebo jen žaludeční nevolnost. Důsledkem přilepení hlenů na žaludeční sliznici je i zvýšené pití, které směřuje pozornost lékaře na močopohlavní soustavu nebo diabetes. Stejně tak u rýmy je nutné vyšetřit močovou soustavu, protože u zánětu ledvin nebo chronického ledvinového selhání je vysušený nos, zalepený zelenošedým hlenem, který pevně ulpívá na dírkách. Nosní otvory mohou až rozpraskat. Zvracení je způsobené primárně zánětem ledvin, ale i sekundárně spolykanými hleny.

 

Proto je nutné, aby i zdánlivě banální onemocnění – rýmu – ošetřil odborník.