Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dýchací soustava - II. část (chřipka, rýma)

2. 2. 2023

Onemocnění dýchacích cest 2. díl – chřipka a rýma

Pes, který má chřipku, je zejména apatický, celý rozbolavělý. Většinou polehává a uhýbá doteku.

Máte-li dojem, že ho bolí celé tělo, každá kostička a sval, dejte po hodině několik kuliček Eupatoria. Pokud ho neseženete, podejte aspoň Arnicu. V obraze Arnici je také rozbolavělost, ale má více vztah k námaze a úrazům, než k nastydnutí. Dalším lékam tohoto typu je Rhus. Eventualně Bryonia.

 

Nastydnutí často začíná vodnatou rýmou nebo kýcháním.

Nux vomica je na stavy náhlého kýchání, nos je zpočátku suchý.Pacient je zimomřivý. Nux zabírá výborně kočkám v první fázi onemocnění. V další fázi je rýma vodnatá. Nux výborně zabírá u dobrých jedlíků, dominantních jedinců, vzteklounů.

Allium cepa je lékem pro vodnaté sekrece z nosu i z očí. Pacient kýchá. Z nosu mu soustavně teče průzračná tekutina, zejména v teple.

Arsenicum album je lékem vodnatých, pálivých sekrecí. Sekrece je menší než u Alois, ale dráždivější. Aresenicum album výborně zabírá u štíhlých, úzkostných ,lakomých jedinců. Arsenicum iodatum má sekrece ještě dráždivější.

Kalium iodatum má opět hojnou a dráždivou sekreci, opuchlé oči. Kalium iodatum se mi osvědčilo i u sekrece z očí u malých ras s nevyvinutým slzným kanálkem.Během vývoje nemoci se sekret z očí a nosu mění, bělá, žloutne, šedne, zelená. Ulpívá různým způsobem.

Kalium sulfuricum má zabarvený sekret, který nedráždí. Lepší u jedinců žravých a optimistických. Kalium muriaticum má husté, nažloutlé, nedráždivé sekrece. Oba léky jsou i na kašel a ušní záněty.

Dulcamara je na krásně žlutou rýmu a oční záněty. Pro tento lék je typické ,že každé nastydnutí se odrazí na očích. Sekrece je sytě žlutá, středně hustá. Nejlépe zabírá v době, kdy noci jsou chladné a dny teplé. Pacienta mohou bolest záda a žaludek je nafouklý.

 

Hnisavé, zelenožluté sekrece

Mercurius solubilis, Mercuruius corrosivus .Oba léky jsou i na záněty dutiny ústní. Sekrece páchnou. Merciruis je dobrý lék angín.

Kalium bichromicum má ulpívající zelenošedý sekret, zalepí nosní dírky., nejde odstranit. U psů velmi častý.

Doléčení rým provádám Pulsatillou , má sekrece žlutobílé, nedráždivé. Je současně i prevence přestupu zánětu do uší.

Sulfur iodatům je také lékem na závěr onemocnění, hojí sliznice a zvýrazní reakci na léky.

U psů nesmíme zapomínat, že nesmrkají. Rýmu můžeme přehlídnout, protože zvířata sekrety spolykají. Mnohdy nás na rýmu upozorní až zvracení. Odlišit primární onemocnění trávicí soustavy od sekundárního musí lékař. Hleny, které pes spolkne, se těžko tráví. Ulpí na žaludeční sliznici. Pes ztrácí chuť jídlu, protože má pocit plného žaludku a těžkosti v žaludku. Navaluje se mu nebo začne zvracet. Zpočátku zvrací hleny a pěnu.

Na odhlenění je výborné kysané zelí, půl kg, 4 lžíce lněného semínka 4 lžíce oleje. Kupodivu to 99% psů sežere s chutí. Tato směs na sebe naváže hleny , které vyjdou s trusem. Ojediněle je vyzvrací. Dalším přípravkem na rozpouštění hlenů a regeneraci sliznic je rakytníkový olej. Léčebně dávám 5x denně lžičku. Po rakytníku se nádherně zlepší srst. Preventivně na ochranu sliznic jednu lžičku rakytníkového oleje a 10 kapek divizny v tinktuře.