Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dýchací soustava - I. část

2. 2. 2023

Onemocnění dýchacích cest 1. díl

Pro případ první pomoci při nachlazení bychom měli mít doma následující léky.

Aconitum. Podává se při vysoké teplotě,39-41 stupňů. Stav nastal po prudkém nachlazení, ostrém,ledovém větru, průvanu, případně i po přehřátí a prudkém ochlazení. Pacient je i úzkostný, má pocit, že mu nikdo nepomůže, může i výrazně projevovat nespokojenost s ošetřující osobou..Pacient má žízeň. Člověk se nepotí. Obvykle stačí 1-2 dávky Afinita na úvod. Je-li pacient extrémně úzkostný, například když nachlazení je spojenou s psychickým traumatem, můžeme podat Aconitum 1x denně, případně 1x týdně. Dokud na podobné situace nereaguje již přirozeně.

Belladona obvykle následuje po Aconitu. Teplota již poněkud klesla nebo je kolísavá. Pacient má zarudlé sliznice. Lesklé oči. Nesnáší hluk a večer je mu lépe při světle. Opět může být útočný na ošetřovatele. Má žízeň.

Belladona je vhodná i pro angíny a ušní záněty. V případech, kdy bolavé místo je rudé, oteklé, teplé.

V další fázi se můžeme rozhodnout pro Ferrum phosphoricum nebo Bryonii.

Ferrum phosphoricum je pro stav mírné teploty, tlapy jsou vlhké, pacient je malátný, unavený. Může kašlat nebo mít žilky krve v nosním sekretu. Ferrum ph. Používáme i u chudokrevných jedniců, lehkých krvácivých stavů, dlouhodobé únavě, špatné rekonvalescenci.Bryonia léčí veškeré záněty dýchací soustavy i pohybové. Pacient se nechce hýbat a každý pohyb mu působí bolest. Sliznice jsou suché, žízeň je enormní.

Pokud teploty přetrvávají dlouho, zejména v přítomnosti hnisavého zánětu, podáme Pyrogenium. 1x-2x denně ,postupně snižujeme frekvenci.

Rhus toxicodnedron je lékem nachlazení po předchozí námaze, sportu, výletu, kdy se organismus zahřeje a následně zchladne nebo zmokne. Pacienta bolí klouby, těžko se hýbe. Úleva nastane po pomalém rozhýbání.

Gelsemium podáme u apatického pacienta, většinou jen leží a sotva se hýbe. Pozorujeme zimnici, žízeň chybí.

Pokud předpokládáme nastydnutí po nepříznivé situaci nebo zpozorujeme prvotní příznaky, podáme oscillococcinum třetinu tuby po 4 hodinách.

Prevenci onemocnění dýchacích cest provádíme Oscillococinem, půl tubičky 1x za 14 dní od podzimu do jara. U mláďat nebo u jedinců štíhlých s větší hlavou nebo chronicky nemocných podáváme Siliceu 1x za 14 dní.

Podpůrné byliny jsou echinacea, rakytník, divizna, lichořeřišnice. Byliny po 3-8 týdnech střídám.

 

MVDr. Simona Müllerová