Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cushinguv syndrom (kušingův)

23. 1. 2013

Kortizol je hormon, který se řadí mezi glukokortikoidy, je tvořen v nadledvinkách a má mnoho funkcí. Toto onemocnění může být způsobeno nádorem nebo hyperplazií nadledvin, zvýšenou sekrecí nadřazeného hormonu (ACTH) z hypofýzy nebo nadměrným a dlouhodobým podáváním kortikosteroidů.

Bohužel se „kortikoidy“ používají v terapii psů velmi často jako potlačující léčba zánětů, kožních, pohybové soustavy atd.. Zejména kožní pacienti dostávají již při první návštěvě prednison. Kortikoidy potlačují i svědivost, proto je někteří majitelé vyžadují i proti snaze doktora řešit případ zdravější, ale zdlouhavější cestou.

Cushingův syndrom  se velmi často vyskytuje u psů a koní. U koček je výskyt vzácnější. Podle výzkumů se vyskytuje obvykle ve středním a vyšším věku (80% pacientů bylo ve věku 7-15let). Výskyt u pacientů mladších 5 let se považuje za vzácný. Vliv pohlaví u psů svědčí mírně ve prospěch samičího pohlaví. V České republice vykazovali jasně nejvyšší výskyt trpasličí a střední pudli a jezevčíci. Z větších plemen pak boxer.

Při podezření na tuto chorobu se provádí takzvaný stimulační test, jehož podstata je určení původní koncentrace kortizolu a vyhodnocení nárůstu jeho koncentrace po stimulaci. Další tip vyšetření je tzv. supresivní test, kdy se po prvním odběru krve aplikuje dexametazon. Což ovšem může u oslabeného pacienta vyvolat další zhoršení.

Následně se odebírá krev po 4 a 8 hodinách. U zdravého jedince by mělo dojít po podání glukokortikoidního hormonu k útlumu produkce kortizolu. Dále i rentgenologicky zjistitelné hepatomegalii (psi) a intraabdominálnímu hromadění tuků (psi a kočky), jde prokázat i příčiny osteoporózy (obratle, žebra a ploché kosti). Dále i ultrasonograficky kdy je možné zobrazení nadledvin již při středně dobrém vybavení. Proto mějte vždy na vědomí, že každá léčba kortikoidy by nikdy neměla být preventivní a už vůbec ne neúčelná.

 

Jakékoliv použití hormonální léčby je zásadní rozvrat organismu. Týká se to i antikoncepce. Chápu, že pokud jde o volně pobíhající kočky, je pro někoho únosnější relativně levná injekce než operační zákrok.

 

Celé tělo je řízeno hormony. Jednotlivé žlázy spolupracují a vzájemně se ovlivňují. Určují naše reakce na prostředí, metabolismus, trávení, rozmnožování. Vnější prostředí vyvolává podněty, které hypothalamus (podvěsek mozkový) zpracuje, vyhodnotí a vyšle impuls hypofýze (šišince), ta uvolnění spouštěcí hormony pro další žlázy a rozvíjí se celá kaskáda vnitřního řízení, které má za následek naši tělesnou reakci, čůrání ze strachu, bušení srdce, příliv aktivačních hormonů, ochotu se rozmnožovat aj. když vstoupíme vnějšími hormony případně i jinými léky do této osy, narušíme celý řetězec reakcí a v konečném důsledku i přirozené reakce. Nedovolíme tělu bušit srdcem z radosti ani strachu, nacpeme mu tablety, aby bušilo stále stejně. Nedovolujeme tělu vyjadřovat individualitu, stále se snažíme všechna zvířata nebo lidi nacpat do obecného vzorce a donutit ho k pravidelnému pohlavnímu cyklu, k tabulkové spotřebě vitamínů a minerálů. Spontánnost a individualita mizí. Laboratoře jsou skvěle vybavené a diagnostika má vysokou úroveň. Jakmile nesplňujete tabulky průměrného

člověka nebo psa, dostanete léky. Ty vás pak nutí být „strojem“ bez vlastní reakce a posléze i bez vlastního názoru.

Alternativní techniky hledají jinou cestu. Respektují individualitu jedince a jeho problém řeší globálně.

Mívám zřídka v ordinaci Cushingy, ale zatím jsme vyléčila všechny kromě jednoho pejska z útulku. Při terapii zhodnotím celý život. Pokud možno od narození, včetně nemocí, včetně psychických reakcí a emočních šoků, provedu odblok psychických traumat homeopatií nebo Jonášovými nebo Bachovými kapkami, vyčistím tělo od podaných léků a nasadím individuální homeopatickou léčbu na stabilizaci vlastního hormonálního řetězce. Oživení životní síly psa přijde během několika dnů. Zlepšení klinických příznaků trvá několik měsíců. Po léčbě následuje několika měsíční prevence. Sestava léků je naprosto individuální, ale vždy zařazuji homeopatické hormony nebo organopreparáty (homeopatika vyrobená z orgánů, zde z žláz z vnitřní sekrecí).

Výborné zkušenosti mám s terapií štítné žlázy a to u fen i u žen. (příště)

Pro faunu Josef Handlíř a MVDr. Simona Müllerová

7.7.2010