Jdi na obsah Jdi na menu
 


Absces hlodavce

3. 5. 2023

Abscesy králíků a morčat se léčí mnohem hůře než u jiných zvířat, neboť hnis těchto zvířat je velmi hustý a málokdy jde odstranit úplně. Většinou zůstává uvnitř nějaké ložisko, ze kterého se potom zánět a tedy i hustý bílý hrudkovitý hnis šíří dál.
Propichovat absces je tady zbytečné, neboť hustý hnis téměř nevyteče ven. Je tedy potřeba ho rozříznout a vytvořit ránu velkou téměř jeden centimetr. Absces se řeže ve chvíli, kdy je kůže na jednom místě již tenká, většinou rudá až nafialovělá, případně černá , rozřízne se prudkým řezem skalpelem, hnis se vymáčkne ušním tamponem a vytře, pak prudkým střikem vyplachujeme peroxidem vodíku, neboť jeho šumění odtrhává odumřelé části a zbytky hnisu. Rána musí zůstat otevřená a vyplachovat se dvakrát až třikrát za den. Vyplachovat lze případně také čajem zeleným nebo čajem měsíčkovým. Můžeme a nemusíme aplikovat dovnitř nebo celkově antibiotika, ale pouzdro abscesu je pevné a antibiotika do něj většinou nemají kudy proniknout, neboť pouzdro není prokrvené, ale není také inervované, proto proříznutí a přesun pacienta nebolí. Tkáň je již mrtvá.

U lepivého bílého hnisu můžeme použít Hydratis 5CH nebo 9 CH

U žlutého hnisu Mercurius, obecně na otvírání abscesu Silice a Hepar (5CH) -  v nízké potenci koncentrují hnis a zánět pod povrch kůže a nachází místo, kudy se zánět z těla vyloučí ven a může tedy i sám prasknout. Tato drenážní kombinace se používá nejdéle několik dní po otevření abscesu, neboť podporuje hnisání a vytékání ven. Je-li pouzdro již čisté, můžeme začínat zavíráním rány, to znamená méně často vyplachovat a vytírat a zvýšit potence z čísla 9 na15, protože 15 CH je regulační nebo vysoušecí potence, zatímco 5 a 9 jsou potence sekreční a vyplavovací.

Protože se abscesy opakují, mohou vznikat i v ucpaném slzném kanálku, nebo po zranění kolem tlamy od drápů, jídla nebo předmětu a nebo ze špatného postavení zubů. Je vhodné dělat individuální prevenci podle typologie zvířete způsobu ustájení a sociálního začlenění konkrétně na míru.

Homeopatika podáváme v kousku jablka nebo jiného dobrého jídla, případně rozpuštěná v malém množství vody bez míchání a třepání kápnutím do tlamy, preventivní podání může být v napáječce s vodou a nebo libovolným způsobem. Často používám celostní bylinkové kapky, které se natírají na různá místa na těle do kůže. V rámci rodiny nebo smečky daného zvířete můžete vždy na homeopatika sahat, protože se všichni vzájemně dotýkáte a pusinkujete se. A vyměňujete si tělesné sekrety.
Echinacea
Silicea
Lichořeřišnice
Rakytník
Vidím jako nejlepší prostředky na zvýšení imunity a ideální je je po dvou měsících střídat