Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zuby

2. 2. 2023

 

Především všechny generace krmím masem, kusy masa, velkými kostmi, vepřovými nožkami, trupy z kuřat a pokud jsou kuřata křehká, celými kuřaty. Denně dostanou aspoň žvýkací kost nebo Dingo suchary.

Část březích fen dostává homeopatika na vývoj čelisti a usazení zubů, je to můj homeopatický dlouhodobý pokus. Část kojících fen dostává výše uvedené.

Všechna štěňata od tří týdnů stáří dostávají tato homeopatika. Zda v tom majitelé budou pokračovat nebo ne, záleží jen na nich. U štěněte, které si nechávám já nebo moji nejbližší přátelé, dávám homeopatika do ukončení přezubení. Každý dostává individuální schéma, ale existuje i obecné.

Od dvou a půl měsíců denně několik minut vikláme se špičáky, aby vypadly co nejdříve, tím se uvolní místo druhým. Je důležité, aby spodní špičáky vyrostly dříve, než se zúží prostor mezi horním řezákem a špičákem v trvalém chrupu. Je to nový a velmi vážný problém. Třetí horní řezák se zvětšuje a často směřuje dozadu místo aby směřoval dolů a byl v řadě se zbývajícími řezáky. Pokud se spodní špičák včas nedostane mezi tyto dva, funguje třetí horní řezák jako rovnátko - nerovnátko. Systematicky zatlačuje spodní špičák směrem do dutiny ústní, tedy do vnitřní strany dásně. Spolu s vyrostlým trvalým horním špičákem se zmenšuje prostor pro růst spodního špičáku po vnější straně dásně a tento spodní špičák se díky horním zubům ven nedostane, přestože je založen široce a směrem ven. Když rozevřete tlamu a podíváte se na čelist s vyrůstajícími trvalými špičáky, již vidíte, kam míří.

I sebelépe nasazené spodní špičáky, které rostou později než horní, neroztlačí mezeru horních zubů a podřídí se tlaku a rostou na vnitřní straně dásně. Mezi třetí řezák a špičák v trvalém chrupu lze v období růstu strkat tužku nebo klacík a tlačit zuby od sebe. Já osobně pozoruji, že problém třetího řezáku je častější než kolmé postavení špičáku spodního.

Pokud roste spodní špičák kolměji, opřete se z vnitřní strany o něj, tedy o oba dva a tlačte směrem ven. Masážemi a tlakem pomůžete zubu o několik mm, což je v případě široké štěrbiny mezi horními zuby vynikající a je po starostech.

Ať se spodní špičáky prořezávají jakýmkoliv směrem, my je roztlačujeme u všech našich psů. Je to tedy 4 měsíce dennodenně pár minut nad zuby. S homeopatií a tlakem končím v okamžiku, kdy špička spodního špičáku je asi 2 mm na dásni z vnější strany.

Každý majitel mého štěněte dostane přesný rozpis, homeopatika nebo recepty a pokud má zájem, konzultujeme celoživotně veškerou problematiku jeho psa.

Další problém je růst spodní čelisti. Před 15ti lety nás trápil předkus, zlaté časy! Podle mého je to vliv civilizace všeobecně a vliv krmení, že spodní čelist zakrňuje. Napsala jsem do Psa přítele člověka dlouhou úvahu na toto téma. Snad vyjde.

Každý nepoužívaný orgán zakrní, natož nepoužívaný po generace. A na granule a konzervy dnešní psi nepotřebují ani moc zubů ani pořádnou čelist. U mnoha ras dochází k podkusům, ke zkracování spodní čelisti. Pokud jde o bulíky, ještě nedávno to nebyl problém a všechny, i 2 cm podkusy, se do osmi měsíců dotáhly, podkus byl naopak zárukou, že psovi vydrží nůžkový skus místo obávaných kleští a předkusu. Nyní vím o 1 dospělém psovi z jiné CHS, který má podkus i v dospělosti a 3 štěňat z mé CHS mají podkus necelé 2 cm ještě nyní v půl roce, což nebývalo. I tak ale ostatní štěňata s podkusem měla v 8 měsících super nůžkový skus.

Na ovlivnění růstu spodní čelisti mám jen homeopatii, ale 1 z oněh tří štěňat ji bere a bez efektu. Je pravda, že mám přes 40 vrhů za sebou a asi 20 vrhů s homeopatiky, takže tento 1 případ neberu jako selhání homeopatie. Zkrátka v přírodě nemůže vždy všechno vyjít.

Dále se zmíním řezácích, nůžkovém, klešťovém skusu a předkusu.

spic.jpg

Tlačení špičáků: 

 

 

 

 

 

 

Skus u bulíků

Kromě toho, že se spodní čelist vyvíjí souběžně s civilizací, i když bych místo vyvíjí, raději řekla, že zakrňuje, podléhá skus u bulíka mnohým změnám od tří týdnů stáří celoživotně.

V posledních letech mají malá štěňata velmi často podkus, veterináři, neznalci plemene (nechci se nikoho dotknout, i já mám mezery ve vývoji štěňat u některých zvláštních ras ) se často o takovém štěněti špatně vyjadřují a předpovídají mu nejen nechovnost, ale i zdravotní problémy. Podkus v době odběru může být i 2cm!!! a přesto se dotáhne. Je to neuvěřitelné, ale čelist pracuje, s růstem hlavy a klabonosu se horní čelist stáhne a spodní doroste. Bohužel se nyní objevilo pár případů, které se nedotáhly. Veterináři varují i před několikamilimetrovým podkusem, což chovatelé naopak považují za přednost, protože vědí, že se čelisti přiblíží.

Důležité je, aby spodní čelist byla široká a špičáky směřovaly ven.

Bohužel stav mléčného chrupu nezajišťuje stav trvalého z obou hledisek. I úzká čelist, podkus nebo zapíchlé mléčné špičáky se velmi často u trvalého chrupu změní na skus korektní. Naopak krásný nůžkový skus a špičáky směřující ven se mohou po přezubení změnit. Samozřejmě že široká čelist je žádáná a volný nůžkový skus a korektní posazení špičáků je ideální.

Píšu to proto, že mívám dotazy z celé republiky ohledně chrupu a samozřejmě se to netýká jen psů z mé CHS.

Nemusíte se bát brát si štěně s podkusem, ale můžete se v tomto případě domluvit na snížení ceny, kterou doplatíte po přezubení proti dodání PP.

Ani těsný nůžkový skus neznamená, že pes špatně přezubí a bude mít kleště nebo předkus.

Zkrátka když kupuje bulíka, rozhodně nikdo netuší, jaké zuby bude mít v 8 měsících. Nikdo vám to také nezaručí. I štěňata z oboustranně kvalitních (po stránce zubů ) rodičů a prarodičů, mohou špatně přezubit. Řekla bych, že 1/3 bulíků má nějaký problém se zuby.

Neměli byste si ani lámat hlavu s tím, když vám na prvním očkování lékař řekne, že pes je "vadný", zmetek aj. a že ho máte utratit. Nebo vrátit. Já se velmi opatrně vyjadřuji ke stavu chrupu u všech ras. Popíšu stav, případně zapíšu do očkovacího průkazu, ale nedělám závěry. Doporučím žvýkat a tahat hračky anebo naopak u těsného skusu doporučím omezit žvýkání a přetahování. Prodávající by měl kupujícího na stav chrupu pravdivě upozornit a kupující by neměl prodávajícího odsuzovat, když štěně špatně přezubí. Snad se dá z celkového ujednání poznat, zda je chovatel seriozní. Při koupi štěněte vstupují do vztahu vždy dvě strany a obě nesou riziko. Já mám například několik nedoplacených štěňat jen proto, že jsem chtěla být seriozní. Proto jsme zvedla výši první splátky. Mám doma i několik nedoplacených průkazů.

V osmi měsících je přezubení dokončeno, je již jisté, jak na tom pes je, pokud jde o výměnu zubů, jejich počet a dotažení podkusu. Špičáky, které mají být z vnější strany dásně, tam již musí být. Ovšem po tomto věku začíná mohutnět hlava a i krásné nůžky se mohou stát během 14dnů kleštěmi. Klešťový skus na dvou řezácích rozhodčí znalý rasy neodsoudí. Může se stát a stává se velmi často, že tento stav vydrží i více let. Např. moje Medea a jiní slavní psi. Musíte ovšem chodit na výstavy k rozhodčímu, který plemeno choval nebo chová.

V menším množství případů se klešťový skus posouvá v předkus. To už je vylučující vada. Problém je v tom, že o předsazené spodní řezáky se opře celá čelist a posouvá se vpřed. Někdy jde pravidelným tlakem skus zachránit. Psi, kteří hodně žvýkají anebo koušou hliníkové misky a pletivo si zuby zbrousí. Buď si tím způsobí klešťový skus anebo naopak zbrousí řezáky a zachrání se před předkusem. Je to opravdu velmi složité a prestré.

Co je ovšem pro mě novým překvapením je tento případ : pes, který s námi chodí na cvičák a kterému pravidelně kontroluji skus mě zaskočil. Měl špičáky z vnější strany dásně, i když natěsno. Vidělo to několik lidí na cvičáku, neboť chodíme po sobě a prohlížíme tlamu. Za 14 dní byl v ordinaci a zuby byly uvnitř ! Dokonce na dásni z vnější strany byl ještě po něm žlábek! Opravdu toto jsem viděla poprvé. Psovi bylo 13 měsíců.

Každá rasa má svá úskalí. Když se rozhodnete pro nádhernou duši bulteriéra (kterou poznáte až po mírném polidštění a několika měsících usměrňování temperamentu), celý život nebudete vědět, jaké bude mít zuby

 

Na závěr několik konkrétních příkladů:

rez.jpg

 

 

korektně rostoucí řezák 

 

 

 

 

 

rez1.jpg

 

Nádherný pohled, jak je zub medikálně posazen kvůli přetrvání mléčného. Evidentně hrozí, že se špička nedostane ven.

 

 

 

rez2.jpg

Další běžná vada u bulíků je, že I3=třetí řezák v horní čelisti nesměřuje kolmo dolů, ale je příliš velký, směřuje dozadu jako u žraloka. Tím zavírá prostor mezi I a špičákem. Spodní zub neroztlačí při růstu dva horní zuby, ale uhne dovnitř. Vada je pak v dospělosti charakterizovaná jako kolmé postavení špičáku nebo úzká čelist, přestože jde evidentně o vadu I3, který nefyziologicky roste. Pokus o nápravu - prsty tlačit špičku I3 dopředu, pokusit se zub srovnat. Dřevěnou tužku vtlačovat mezi horní špičák a třetí řezák. Případně ho zbrousit nebo zaštípnout. 

 

rez3.jpg

 

Špička I tlačí na spodní špičák. Zatím je prostor v horní čelisti dostatečný, neboť zuby jsou malé. Čím větší bude třetí řezák, tím více bude půspbit jako "rovnátko" na spodní špičák a bude ho zatlačovat dovnitř. Horní špičák by se měl jen minimálně dotákat špičáku. V žádném případě s ním vytvářet "opačný zámek". Zámek má vytvářet horní a spodní špičák. 

 

 

rez4.jpg

Nebezpečí při růstu trvalých zubů, když mléčné přetrvávají je to, že nový zub ve spodní čelisti roste mediálně t.j. z vnitřní strany vedle mléčného, takže již tak je o 3mm více uvnitř tlamy. Aby se jeho špička dostala nad dáseň horní čelisti, musí se vyklonit více, než kdyby rostl sám bez tlaku od mléčného zubu. Horní čelist - trvalý špičák je založen rostrálně, tj. více dopředu před mléčným, takže se automaticky zmenšuje prostor mezi I3(třetím řezákem) a špičákem. Tím se zmenší mezera pro spodní špičák, takže se spodní špičák nemusí vejít mezi tyto dva horní zuby. V závěru má pes nestandartní skus, v důsledku přetrvání mléčného chrupu a tlaku mléčných zubů, aniž by šlo o vadu užší čelist nebo chybné postavené zubů. 

 

rez5.jpg

 

       Výborně postavený špičák 

 

 

 

 

 

rez6.jpg

 

Předkus