Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příprava na výstavu

1. 2. 2023

První krok je vyplnit přihlášku a zaplatit složenku asi 3 měsíce dopředu. Vzhledem k povinnosti daňového přiznání u chovatelů je třeba si originál ponechat a poslat kopii složenky.

Potřebujete výstavní vodítko. Na bulíka je nejvhodnější stahovací s větším kroužkem, které se rychle stáhne a vzápětí povolí. Pes vám neuteče, nemůže se vyvlíknout a současně upravujete vůli vodítka na krku, aby vynikly ladné tvary krku a předhrudí. Utažený obojek zdůrazňuje volnou kůži na krku a opticky v poměru k tělu zmenšuje hlavu. Navíc jde o výstavu krásy, takže starý obojek nebo "oblečení" na procházky nepůsobí esteticky. Jdete předvést krásu svého psa, tak je také třeba ho "obléknout". Vybavenost výstavním vodítkem svědčí o vaší informovanosti a přístupu k výstavám i k psovi!

Vhodné je obléknout i sebe do něčeho jiného než jsou šusťáky, ale to už je na vás. V zahraničí vystavují muži v kvádru! Mnozí ho mají určité v barvách ladících k psovi. Zatím jen v ČR a SR jsem viděla vystavovatele v teplákách... Pes mnohem lépe vynikne, má-li v pozadí elegantního vystavovatele, než když za ním stojí hora maskáčů nebo šusťáků.

Tlustý pes musí zhubnout, což trvá měsíc i déle. Krátká hladovka sice způsobí splasknutí, ale podkožní tuk zůstane. Ideální pro dietu je syrový žloutek, který obsahuje všechny aminokyseliny a důležité vitamíny a příznivé působí na srst. Siddharta a Zaba Will Alet začaly hubnout až po měsíční dietě, kdy měly jeden žloutek denně!!! Je to svým způsobem drastické, ale co se dá dělat. K hubnutí samozřejmě patří pohyb, ale mí psi chodí na procházky stále.

Hubení psi se musí naopak vykrmit. Některým stačí 14 dní, jiní potřebují měsíc, Fidzhit - Zirkon například nejméně 14 dní dopředu. Začínáme 2 - 4 bobíky denně, 1/2 - 1kg hovězí svaloviny nebo krků, také denně. Pokud nemám tyto potraviny, má rád pečené vrabce a kuřecí křidýlka s kmínem, hodně vypečená. 1 - 2 pardubické perníčky denně, misku Royal granulí a misku škvarků, značku granulí musím denně obměňovat. Royal střídám s Pedigree, Purinou, Shur - Gainem, prostřídávám i Royalem pro březí feny nebo štěňata. 2x denně 3 tablety Hefe enzymu pro chuť k jídlu a lepší využití živin, 1/2ml karmelitských nebo žaludečních kapek před jídlem, 5 kuliček Silicei na noc a náš Zirkonek může reprezentovat ve třídě šampionů. Bez této přípravy je šlachovitý, teriérský typ, v pracovní kondici, s vystouplými kostmi v obličeji. Vše žere jen z ruky, nejlépe jako letadýlka, která loví, když mu s nimi Helenka létá kolem hlavy. Anebo kutálíte potravu jako míček a on ho chytá..

Výstavní postoj je třeba trénovat od šesti týdnů. Učit psa stát proti vám, pak následuje odměna. Skoro každý zklidňuje psa posazením a stále driluje sedni. U výstavního psa je tento postup zcela nevhodný, protože se vám bude chtít zavděčit sednutím, a to je na výstavě problém. Když můj pes něco chce, musí stát. Pohybem pamlsku nebo hračky docílíte zbystření a postavení uší. Teprve v postoji s ušima nahoru dostane pamlsek nebo hračku...

Pokud chcete pravidelně vystavovat, kupte si klec hned pro štěně a nechávejte mu ji otevřenou. Na pár minut denně ho tam zavřete s hračkou nebo kostí - zavření do klece = odměna. Psi se pak do klece těší a ochotně v ní stráví několik hodin. Pes má v kleci své soukromí, není rušen a unaven a na výstavě se může spokojeně vystavovat.

Musí být zvyklý na společnost psů, aby věnoval pozornost vám a ne druhým psům. Voďte své výstavní štěně mezi psy a cvičte ho tam, voďte ho dívat se na výstavy a trénujte postoj a běhání mezi lidmi a psy. Úprava hlavy je povolená, zapudrujte růžový hřbet nosu nebo otlaky.

Před výstavou buď psa koupu nebo jen vytírám. Ideální je nechat ho spát v posteli, protože ráno je čistý (narozdíl od peřin), hebký a spokojený.

Zastřihněte srst na špičce ocasu, čím kratší ocas, tím lepší.

Cestu v autě většina psů miluje, pokud je jim nevolno, můžete použít Cocculine nebo Histeps nebo Kinedryl. Většina psů si ale zvykne a po čase již nesliní ani nezvrací.