Jdi na obsah Jdi na menu
 


Porod

1. 2. 2023

Porod a používané preparáty

V posledních měsících rodí více fen problémově, než v jiném období. Dokonce i moje oblíbená homeopatie nemá téměř stoprocentní výsledky jako dříve.

Přípravu k porodu popíšu na následujících případech.

Homeopaticky připravená Cardamine rodila 64. den, tak to u bulíků s homeopatií je, jinak většina fen rodí 65 den i později. Protože v posledních dnech štěňata velmi intenzivně rostou, není dobré březost prodlužovat.

Dříve jsme u svých fen, které čekaly málo štěňat a bylo tudíž zřejmé, že budou přenášet, používala přípravek Remophan, který není pro psy schválený, ale používá se k indukci porodu u prasnic. Dnes ho používá více lékařů a klinika Jaggy s ním léčí zánět dělohy.

Tento přípravek způsobí stažení hladké svaloviny a vypuzení nežádoucího obsahu dělohy. Bohužel vyvolá i 20ti min.zvracení, průjem a několikadenní obrovskou žízeň. Další nežádoucí účinek je zrychlení srdeční činnosti. Nástup nežádoucích účinků a stažení dělohy nastupuje za 20 minut, ale vypuzování také hormonální změnou trvá až 36 hodin. Maximum porodů je za 18 hodin. Přípravek patří po rukou veterinárního lékaře. Pohled na ošetřené zvíře není pěkný, ale naštěstí za 15-20 minut je vše v normě.

Další z běžných přípravků je Oxitocin. Bohužel se stal tak známým, že si ho spousta chovatelů sežene, aniž by měla odborné znalosti a neuváženě ho aplikují, čímž způsobí mnohdy více škody než užitku. Nejsem proti Oxitocinu, ale fena musí být otevřená a průchodná, aby nedošlo k ruptuře dělohy. Opakované podávání může způsobit necitlivost dělohy a porod se zastaví, větší dávky rozhodně ničemu nepomohou. Jak slýchám v laické veřejnosti, píchají se čím dal vyšší dávky oxitocinu téměř preventivně. To je zázrak, když porod dobře dopadne.

Rovněž od lékařů je možné a vhodné a běžné použití nitrožilního podání Calcia a glukosy.

Žádný z těchto léků nepatří do ruky laikovi. V nutném případě bych mu svěřila jednu nebo 2 přesné dávky Oxitocinu po předchozím vyšetření feny a pouze po telefonické, neustále konzultaci o průběhu porodu. Řadu let se snažím rodit s homeopatií a řadu let nemusím použít alopatické léky, nebo zcela ojediněle.

Cardamine tedy začala dýchat a hrabat. Nástup porodu byl velmi pomalý a celkově vlažný. Vypuzování plodu bylo opět pomalé a slabé. Nechtěla jsme zasahovat injekčně, věřila jsme přírodě. Obvykle s homeopatií máme 6 štěňat za 3 hodiny. Tentokrát jsme měli jedno štěně za 3 hodiny. Bezprostřední vypuzení plodu je po homeopatické přípravě rychlé, štěně vyklouzne i s obaly, říkám, že padají jako švestky. Toto platilo, ale posun v děloze byl pomalý. Na úpravu děložních stahů používám Actaeu a Caullophylum, fungovaly méně než jindy. Už jsme měly 5 štěňat, den byl pryč a Cardamine měla velké břicho. Protože není pouze moje, jsem majitelkou, ale má spolumajitelku, zeptala jsme se, zda chce jet na sonografické vyšetření, kolik tam je štěňat, případně ji nechat operovat, jak by k tomu zřejmě došlo, pokud by se na ni podíval porodník. Obě jsme se shodly, že věříme mně a že mohu použít cokoliv, aby štěňata vyšla porodními cestami, i kdyby byla mrtvá nebo shnilá. Já vždy šetřím feny i za cenu ztráty štěňat. Aplikovala jsme Remophan. Pohmatem byly v dutině břišní dvě štěňata. Po Remophanu blinkala a kakala....a bylo jí velmi zle. Porod se ovšem natolik zrychlil, že jsme zalitovala, že jsem k tomu nepřistoupila dříve. Vypadly nám mrtvá štěňátka raz dva a po třech hodinách, kdy nikdo nic nečekal, ještě další, s lehkými, skoro neznatelnými srdečními ozvy.

V tomto případě zabírá homeopatie výborně.Vždy mám u porodu rozpuštěné homeopatické Opium, které kapu napitým nebo přidušeným štěňatům, slabým, s nevýraznými životními projevy. Zabírá po vteřině. Štěněti jsem vytřela nos a tlamu a okamžitě kápla opium, začala jsme ji intenzívně masírovat a třít a když začala dýchat, přiložila jsme si ji na srdeční čakru. Musím říct, že mě úplně vycucla takže další dva dny jsme měla celou oblast ledovou a energeticky prázdnou. Zato z fenky se stal doslova dravec. Stačila by vteřina a už by ji nikdo nezachránil. Další dva dny jsme dávala opium v homeop. ředění na vyvázání nežádoucích účinků přidušení a rozpuštěnou homeopatickou arniku jako prevenci stresu a na vstřebání hematomů.

Cardamine po Remophanu dva dny pila několik litrů vody, asi tak 1 1/2 l najednou několikrát denně a čůrala v pokoji, protože to nestihla oznámit. Plavali jsme v moči, naštěstí velmi zředěné. Měla několik dnů průjem, mnohem horší, než mají feny běžně po porodu, takže jsme ji musela ošetřit meopaticky, Probican a nakonec i Endiaronem. Průjem ustal asi po 5ti dnech.

Hned první den chňapla po štěněti. Nic jí neudělala, ale já jsem znervozněla. Zvýšila jsem frekvenci homeopatik. Ihned, tedy asi do 10ti minut bylo evidentní, jak se uklidňuje. Přesto po štěněti chňapla podruhé. Dali jsme jí náhubek, kožený, s otvorem pro jazyk, aby mohla štěňata lízat. Lízala je ale málo, štěňata bolelo bříško, plakaly, nespaly a já samozřejmě také ne, musela jsme je masírovat za ni. Nevydržela jsme to a ráno jsme jí náhubek sundala. Dávala jsem jí asi 4-6x denně homeopatika pravidelně a jakmile jí začly zářit oči a rozšířily se zorničky, okamžitě znovu. Už po žádném nechňapla, postupně se uklidňovala. Zjistila jsem, že nesmí dostat žrádlo u štěňat, což u jiných fen neznám, ani drobeček, protože pak po nich měla tendenci vyjet. Krmili jsme mimo porodní bednu a vše bylo v pořádku, za pár dní s nimi šťastně ležela, usmívala se a celé hodiny se nehnula. To bylo dobré na to, že jsme mohla pár hodin spát.

Bohužel ale ležela stále na jedné straně a zatvrdlo jí mléko. Zřejmě jsme na to nepřišla úplně včas, soudě podle velikosti zatvrdliny. Nasadila jsem 2 homeopatika a stav se jen pomalu zlepšoval. Přidala jsme masáže tvarohem a kaštanovým gelem, stav se začal zlepšovat. Přidala jsme další homeopatika, takže jich bylo 5 a dávali jsme je střídavě po jedné hodině. Protože jsem musela odjet na 4 denní doškolování, nasadila jsem antibiotika. Navíc jsme vytlačovali hnis ze ztvrdlého vemínka. Stav se lepšil hodinu od hodiny a já jsme odjížděla klidná. Bohužel asi průvan sfoukl podrobný rozpis ošetřování a kolegyně, která hlídala psy, si nemohla přečíst, jak postupovat. Za 12 hodin se celkový stav tak zhoršil, že Cardamine měla horečku, sotva chodila a musela být ošetřena dalším léčitelem, specielní bylinkovou směsí. Stav se do rána upravil a když jsem se vrátila, byla pod jeho vedením skoro zdravá. K antibiotikům jsme se nevrátili, znovu jsme použili homeopatika a za 5 dní bylo vše v pořádku.

Poučena tímto případem a vycházející z období špatných porodů, rozhodla jsem se u dalšího případu neotálet s Remophanem, pokud se porod nerozběhne sám rychle. Měla rodit fenka z mé CHS od mých dobrých známých. Dala jsme jim homeopatika na úpravu stahů, Oxitocin-2 dávky a Remophan 1 dávku, s tím, že vše budeme konzultovat po telefonu. Většinou chci, aby mi pacient zavolal, až fena začne hrabat a dýchat, abych věděla, že mám 8-12 hod. čas se připravit na případný porod. Další telefon následuje hodinu po odtoku plodové vody, pokud nezačne porod. Tato majitelka mi volala v půl páté ráno, že odešla plodová voda, dále mi volala po půl hodinách, že se nic neděje a fenka skoro netlačí. Byla jsem velmi unavená a nevyspalá. Když za 3 hodiny tlačení se nic nedělo, aplikovala Remophan. Pak už mi nevolala, neboť porodily 6 štěňat v podstatě bez problému. Na závěr porodu raději použila 1 dávku Oxitocinu, působí i na spuštění mléka a na dočištění.

I tato fena měla laktační psychózu, museli jsme doplnit o další homeopatika. Např. Staphysagrii na nečekané návaly vzteku po potlačeném ponížení, což v tomto případě může být postoj majitele ke štěňatům a feně, kdy chceme po feně činnosti, které se jí nelíbí a ona se nám podřídí proti vlastní vůli. Sepie při únavě a lhostejnosti až nesnášenlivosti vlastní rodiny, atd.

Třetí vrh byl Unicé. I tato fena byla od krytí připravovaná homeopatií. Polykomponentem od 30 dne denně a Actaeou a Caulophylem 5 dní před porodem, přičemž jsem podle krytí očekávala 64. den od druhého krytí. Jenže 64. den od 1. krytí začala dopoledne hrabat a dýchat. Rychle jsem připravila porodnici a homeopatika. Dala jsme jí i dávku na další den, střídám Act. a Caul. obden. Odpoledne jsem měla pacienty a Helenka hlídala. Přiběhla do ordinace a "mami,štěně!!" utíkala jsem nahoru, ji jsem nechala s pacienty v ordinaci, štěně bylo v obalech, přidušené, fialové, vláčné, sotva žijící, Helenka měla málo instrukcí. Rychle jsem roztrhla obal nad nosem a otevřela tlamu, vytřela ručníkem tlamu a nosní otvory, štěně bylo jinak v obalech .. čas běžel.. peanem zacvakla pupek a současně křísila štěně, byla jsem tam sama, nikde nikdo, Opium nebylo rozpuštěné, protože tak brzy to nikdo neočekával. Křičela jsem na manžela.. na všechny, nic.

Jednou rukou jsem křísila, druhou rozpouštěla homeo, vlastními ústy jsme vycucla plodovou vodu z nosu a to několikrát, štěně se probíralo. Doběhl manžel.. usušili jsme ho, kapali Opium, masírovali a už bylo vše v pořádku. Manžel chtě nechtě musel zůstat u porodu a poprvé sám dozírat. Hlavně otevři obal a uvolni tlamu a nos!! zněly instrukce. šla jsem ordinovat a za chvíli posel Helenka: "Mami,štěně", a tak to bylo několikrát. Manžel otvíral obaly a já vyhazovala klienty do čekárny a skákala po schodech dokončit očistu. Jedno štěně bylo veliké, hlavička byla zaklíněná, takže manželovi nevypadlo samo, jako ostatní. Musela jsem sádlem promazat pochvu, obmazat hlavu v porodních cestách a čekat na stah, abych zatáhla za hlavu. Ani prstem přes konečník mi to moc nešlo. Vytáhla jsem mrtvého, velikého psa. Další porod byl opět jako po másle, štěňata padaly jako švestky. Jak zatlačila, dostala Act. a Cal., vypadlo štěně.. Porodila asi za 3 hodiny 7 štěňat s porodní váhou 32, 34, a jen jedno 28 dkg, Unička má jen 20 kg, je malinká.

O štěňata se starala pár hodin dobře a opět chramst. Chvíli se jí zablýsklo v očích, Rv nestačilo, pozorovala jsme ji, jak znervozní, je roztěkaná, pozoruje a raf! Donesla jsme si homeo Arg.nitricum. Za pár minut se uklidnila. Pokračovali jsme Argentem několikrát denně preventivně 2x a vždy při zneklidnění a záblesku v očích. Během dvou dnů bylo po problémech, jen jsme opět museli krmit mimo pelech. Unička je spokojená, usmívá se, jen se tak po hodině i častěji převrací a vždy si lehne na několik štěňat. Vůbec jsem nespala. Nyní po 10ti dnech odchází si odpočinout na podlahu, sama se vrací, štěňata jsou tlustá a spí spokojeně rozložená po porodnici, jak ji ucítí, putují za teplem a ona se svalí na druhou stranu, už 2 dny spím 4 hodiny v naší ložnici a pak jdu kontrolovat a spím u nich, aby Unice nebylo smutno a pro kontrolu.

Máme však další problém, jí jen maso, nic jiného nechce a já se domnívám, že štěňata mají průjem z její jednostranné stravy. Nic jim není, jen když zahlédnu trus, je řídký. Dnes v noci jsme nasadila intenzívní homeopatickou léčbu a uvidíme. Ale o tom až jindy.

Chtěla jsem vám říct,že neexistuje všelék ani zázračný lékař, abyste mohli rodit snadno a rychle a bez problému. Dá se ale pomoci vám i fence. Homeopatií se téměř nedá nic pokazit, zejména pokud vás vede alespoň trochu zkušený lékař. Ještě lepší výsledky jsou u velmi zkušeného. I já se stále učím a zkouším.. Vstřícný kolega může použít moje zkušenosti,které se vztahují zejména na bulíky a jejich specifitu v porodnictví. Může vaší feně podat léky, které používám. Rozhodně to nezkoušejte sami, ať neohrozíte život matky a štěňat.

Vybavte se nejen jod. tct., hedvábím, peanem, ručníky, Opiem, Actaeaou, Caullophylem, RV, ale hlavně trpělivostí. Vydržte ty hodiny, konzultujte to s ochotným lékařem a oceňte jeho telefonické porady, pokud máte pocit, že za to stojí. Víte, je to opravdu velmi náročné porodit bulteriéry klasickou cestou. Žádný lékař nebude ochoten trávit u vás den a noc, co by tam chudák asi dělal ty dlouhé hodiny, doma mu utečou klienti, nevyspí se, má časový skluz.. Nikdo z vás mu tuto práci a čas nezaplatí. To se ani zaplatit nedá. Naopak pokud provede císařský řez, má za 2 hodiny volno, výdělek a může jít spát a věnovat se svým bližním a klientům. Nezlobte se proto na ně, že ihned operují, vy sami je k tomu nutíte svojí nervozitou. Přesto si myslím, že polovina císařských řezů je zbytečných.

Připravte si svého lékaře svým jednáním a finančně na poradenství během porodu. Nejste to jen vy jediní, kdo volá a každý člověk může být unaven, ale po předchozí domluvě vám kolega určitě vyjde vstříc.

 

Pokud budete chtít ode mě homeopatický rozpis, domluvíme se.