Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odchov štěňat

1. 2. 2023

Pokud má fena dostatek mléka a štěňata jsou potichu a spokojeně spí, je vše v pořádku. Pokud sají, ale netloustnou, pokud sají a jsou studená, pokud stále sají a nespí rozvalená vedle, má fena málo mléka. V tom případě je dokrmuji z dudlíku. Někdy je pokles tvorby mléka několikadenní záležitost. Někdy přikrmím mléčnou náhražkou jednou denně a zbytek zvládne matka.

s1.jpg

Horší je, když se fenka neumí o štěňata starat a nelíže je. Lízaní je dobré jako masáž, zřejmě i vhodné na sestup varlat, nebot' je přirozeně masíruje od pupku k hrázce, ale hlavně se vyčůrají a vykakají. Když to neumí nebo nechce dělat, musím já. Didinka při prvním vrhu se pozvracela při očistě štěňat a vždy se jí navalovalo. Takže se do této práce moc nehrnula. Štěně masíruji po dvou hodinách. Bříško na vyčůrání, konečník hladím na vykakání. Pokud k tomu přidáte i dokrmení, než ošetříte vrh, je to více než hodina a začínáte znova...

 

s2.jpg

 

 

Prsty zabraňují nasávání vzduchu koutky do tlamičky, štěně lépe saje.

 

Protože mám štěňata stále s fenou, nepotřebuji ohřívací desku. Jen jednou mi umřela fenka u porodu, ale to bylo v srpnu a bylo tak horko, že mohérový svetr stačil. Štěně potřebuje 35 stupňů, mléčná žláza má kolem 40, takže teplo jim je.

 

 

kase.jpg

 

Ve třech týdnech dělám první kaši z tvarohu, banánu a kukuřičné mouky nebo rýžové mouky, rozmíchám to v psím mléce. Obměnou je přidaný žloutek. Tuto kaši mají týden. Od 4 týdne jim dávám syrové maso, banány a přílohu několikrát denně, tvaroh několikrát denně. Pokud má fena hodně mléka, máme v noci asi 6ti hodinovou přestávku bez přikrmení.

kase2.jpg

 

Podle počasí začínají štěňata po 4 týdnu chodit ven. Doma mají ohrádku, případně celý pokoj, venku mám vytápěné boudy. Dávám je na sluníčko na pár minut, posléze hodin. Musím vědět, že se sami dostanou do boudy. V tomto věku nechávám fenku pár hodin od štěňat odpočinout. Pokud může, vylézá na postel v pokoji. Venku ji na dvě hodiny oddělím.

 

Moje první fena Véra nahrazovala štěňatům maminku a byla s nimi jak nejčastěji mohla. Milovala všechna štěňata a těšila se, až s nimi zase bude ležet. Pro štěně je velice důležitý kontakt s dospělým psem. Podle povahy psa pouštím ke štěňatům i ostatní členy smečky, po jednom a vždy bez asistence matky.

Štěňata jsou vychovávána dospělými psy.

stene3.jpg

O takovou pohodu připravíte štěně i fenu, když je oddělíte

Od pátého týdne mají štěňata noviny a učí se na ně vykonávat potřebu. Jsou vrhy, které v 80% chodí na noviny, některým to trvá déle. Běhají po starých kobercích, aby nohy měly pevnou oporu a nerozjížděly se. Venku mají záchody z písku a už malá štěňata chodí do svých pískovišť. Mají spoustu hraček, pískáčků, uzlů a balónků i žvýkacích kostí. Už malým štěňatům dávám žvýkat buvolí kosti i kosti s masem a celé krky, kuřecí trupy. Dobře se jim prořezávají zuby, sílí čelisti, urychlí se výměna zubů.

 

Štěňata dostávají přes mateřské mléko byliny a homeopatika na růst čelisti a správný růst zubů. Později byliny do potravy a homeopatika do tlamičky. Přidávám jim i želatinové přípravky. Minerální látky a vitamíny pouze v individuálním případě.

Očkování zahajuji po 6.týdnu imunoglobuliny. Vakcíny používám až po l2.týdnu. Štěňata bulteriéra jsou zpočátku malí hrošíci, baculatí a neohrabaní, do šesti týdnů mají omezený akční radius a záleží na podmínkách u chovatele, jak daleko se pohybují. Během dalších dvou týdnů výrazně zrychlí, vyrostou do výšky a stanou se malými piraněmi.

 

Medea jako náhradní matka. Kojila své "A" a "Y" štěňata po Fulice a Orestovi

medea2.jpgmedea.jpg                   

 

 

 

 

 

 

Jestli chcete bulteriéra, připravte se na běžné štěněčí hry a projevy lásky s mnohem větší silou skusu než u většiny plemen. Temperament odpovídá většině teriérů, potřeba lásky, hry a výchovy je stejná jako u všech plemen.

Malý rozdíl je v tom, že plácnutí novinami bulík fyzicky nevnímá, ale psychicky těžko nese každý trest, o kterém si není jist, že je spravedlivý. Protože pes má omezené možnosti komunikace s člověkem, používá tlapky, mimiku a tlamu. Štěně má v tlamě velmi ostré zuby a štěně bulíka nemá první měsíce cit a stiskne, jak mu plemenná dispozice dovoluje.

Mluvte s ním, upozorněte ho vykviknutím, že to bolí, upozorněte ho slovem (ne, pomalu, opatrně), že to přehnal, vyprostěte ruku nebo nos z jeho tlamy. Během měsíce je 90% přímých kontaktů citlivých. Protože bulíček má něžnou duši a potřebuje lásku, dopřejte mu "ústní" kontakt s vámi. Dejte mu ruku do tlamy, lehněte si na zem a nechte si upravit účes... Hlavně s ním stále mluvte, měňte intonaci hlasu a chvalte za vše, co je správné a změnou tónu upozorňujte na přestupek.

Pokud jde o tresty, je to jako s dětmi. Jednomu stačí drsný tón hlasu, jiný potřebuje naplácat. Rozhodně čekám, než přikročím k fyzickým trestům. Používám rázné FUJ pro věci, které se zásadně nesmí. Naše tabu jsou nohy od stolu, kabely a šňůry a kotníky. V tomto případě většinou ve vteřině ulovení následuje facka. Štěně uloví kotník tlamou a ihned následuje potrestání tlamy. Moje štěňata během týdne přestávají lovit kotníky. Vhodné je i vytřepat je za kůži na krku. Ihned, když se zakousnou do ubrusu nebo telefonní přípojky. Pokud jsem daleko, zavolám FUJ, pokud přijdu po činu, zoufám si a uklízím. Zásadně netrestám později než pár vteřin po činu. Bulterier je psychicky rozložen, když je potrestán a neví proč.

Každý trest nebo napomenutí musí být v rámci výchovy vyvážen stem pochval! ! ! Stále chváIím. Za čůrání na noviny - hodná, čůrá. Za přiběhnutí - hodná KE MNĚ. Hodná aport. Všechno, co štěně udělá, označím termínem nebo povelem a pochválím. Štěňata jsou velmi pyšná, když jim opakuji, jak jsou šikovná.

Někdy po napomenutí utíkají demonstrativně udělat něco, za co chválím. Nikdy se nezlobím dlouho. Musím-li napomínat nebo trestat, hledám za několik minut situaci, abych mohla pochválit.

Základní věci v prvních dnech s bulíkem jsou: je to teriér čili velmi temperamentí pes. Je to štěně, takže kouše a ničí. Je to bulterier, takže kouše mnohem silněji. To, že kouše, neznamená, že je agresivní. 100x více chvalte, než trestejte.

A na závěr: když vydržíte první rok, nebudete už chtít bez bulíka vydržet ani minutu.

Štěně je zcela chybně drženo v náručí. Petr mu odtahuje loket od těla. Jednak jsou loketní vazy namáhany, navíc při opakovaném držení psa tímto způsobem můžeme zhoršit postavení hrudních končetin, odplecení, volné lokty. Lokty musí být fixovány k tělu rukou nebo alespoň palcem.