Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vztah a věk

11. 8. 2015

Vztah a věk

Sekce filozofie

MVDr. Simona Mullerová

Korektura textu Ketu, 11.8.2015

 

Samozřejmě to není obecně o věku, věk v občance neodpovídá mentálnímu ani fyzickému opotřebení. V dnešní době nemusí nikdo stárnout, stárnutí je vzorec, aby byli lidé zmanipulovatelní. Už 20 let existují literární zdroje, filozofie, které popisují stárnutí jako uměle vytvořený model. Hodne lidí žijících zdravým životním stylem - meditující, cvičící aj. vypadají o 10-20 let maldší… a naopak. Starosti, špatný životní styl, přetvářka… dělají i mladé lidi staré. Čím více máme k dispozici myšlenkové podněty, filozofii a styly spojení duše a těla, duchovna a zemského, tím menší důvod je stárnout mentálně i tělecně.

Přesto kolektivní vzorec posledních let doporučuje věkově podobné partnery, nejlépe muže o něco staršího.

Každý zraejší a moudřejší partner je podporou tomu mladšímu. A nemusí to být o věku. My tady říkáme - služebně mladší, má méně odžito.

Zapomnělo se, že v historii kvůli společnosti, politice, majetku, titulu… se děly sňatky a spojení i s 10-20ti letým rozdílem!! A to i královna vdova měla 13letého manžela… a nikdo se nad tím nepozastavil… ani jak to intimně bude probíhat…

 

Společnost, lidi neustále řeší věk, postavení… přitom je to o náklonnosti, porozumění… a ne o číslech v občanském průkazu. Každopádně nejde vytvořit harmonický vztah, když jedním z hlavních kritérií výběru je věk.

Samozřejmě, že každé desetiletí je na tom mentálně jinak, ale současně záleží na vyspělosti a míře prožitju, takže to neplatí 100%. Důležité je, v čem se cítíte vy.

Doba prostě vyžaduje postavit se za sebe, své požadavky, potřeby a pocity navzdory společenským kritériím výběru - výhodnost, vzhled, postavení… věk.. dřívější vztahy (manželství) atd.

 

Možnost výběru, volby, srovnání, je důleřité, protože si člověk může uvědomit, co skutečně chce a v čem je mu dobře. Vrstevník je vhodný na část aktivit… mladší… starší… také. Vše má obě strany. Podstatné je, jak svobodně, spontánně se cítíte s partnerem. Pokun ne, apk je něco špatně.

 

 

Nosit masku, nedávat najevo štěstí, je opět prvek doby… taky že se o vás budou zajímat, budou se ptát a co jim řeknete… Jste sice šťastná ve vztahu, přesto se neumíte za partnera postavi a obhájit si ho kořen v dětství, mít názor a obhájit ho…

 

Nehledáme partnera na celý život. To prostě nejde… Takový neexistuje. Jen partner, co je schopný se vyvíjet… na sobě pracovat a komunikovat, takový má šanci být na dlouho, skoro na celý život.

 

Není potřeba se rozhodnout teď. Teď žijte to, co je, den… sebe… jeho… a naplno… Tam, kde vám to nepůjde překonat, se s někým poraďte, ale názor si dělejte sama.