Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rádce pravého muže - Dr. Robert Glover

Doporučená literatura

MVDr. Simona Müllerová

Korekce J. Ina Pokorná

Prosinec 2015

 

Rádce pravého muže - Dr. Robert Glover

Kniha je určena pro muže , aby se pochopili a změnili svůj život, je výborná i pro ženy, aby pochopily muže, a nechtěly po nich nemožné. Protože evoluce směřuje k vytvoření duálního vztahu, je nutné, aby se lidé párovali, poznávali a vyvíjeli se skrz sdílení času a prostoru s opačným pohlavím. Je nutné, aby si porozuměli, naučili se se sebou zacházet, byli si oporou. Výňatky z knihy:

„ Proto, aby se věci začaly měnit, musíme něco udělat. Přesto, že se nám nechce, přestože máme strach a obavy, musíme zvednout zadek a pohnout se. Nikdo za nás tuto cestu změny neudělá.

Lidé žijí v zajetí mnoha vzorců z dětství a deformují si svou realitu. Základem knihy je porozumění dětského příběhu.“

Simi dodává – poprosíme Božstvo a planetu Neptuna – Neptune prosím tě, o rozpuštění mého primárního příběhu.

Kniha píše o tzv. hodných chlapcích, což jsou muži, kteří se snaží někomu zavděčit , žít podle představ někoho jiného a ztrácejí sami sebe. Podle mého názoru je kniha vhodná pro každého muže.

Hodný hoch se vyhýbá tomu, aby někoho naštval.

Sám sebe vnímat jako štědrou a přející osobu, vážit si sám sebe. „hodný hoch nesnáší konflikty, drží se se svýi pocity zpátky. Bojí se konfliktu tolik, že nikdy nic nevyřeší. Postoje jsou určované rodinou v jeho dětství. Hodní hoši usilují o uznání žen, protože matky byly často hlavní osobou jejich života a postoj k mužskému faktoru byl určován názorem matky.

Hodní hoši skrývají své chyby, vyhýbají se konfliktům, říkají, co druzí chtějí slyšet, potlačují své pocity. Nakonec se z nich stávají nečestní lidé. Skrývají pravdu o sobě. Pokud se něco nepovede, pečlivě schovávají důkazy. Slaďují protichůdné informace o sobě i událostech. Je jim za těžko přímo a jasně říct, co chtějí. To v nich vytváří pocit bezmocnosti. Často se uchylují k manipulaci. Cílem je mít bezproblémový klidný život. Jsou pasivně agresivní. Roztrpčeni vyjadřují nepřímo, oklikou, zapomínají, chodí pozdě, nedotahují věci do konce, nemají erekci. Dokola dělají tu samou otravnou věc, i když slíbili, že už to dělat nebudou. Jsou plni vzteku, a popírají, že kdy byli naštvaní. Vytváří obranné pozice.

Kniha dává přesný návod, jak se poznat a jak ze zajetí těch vzorců vyjít, jak využít svůj potenciál. Všichni toužíme po celistvosti, tzn. , že se musíme přijmout se vším, co v nás je, co chceme a jak vidíme svět.

Hodní hoši se domnívají, že pokud dokážou skrývat své nedostatky, budou ho mít všichni rádi. Jsou pasivní, mrzuté, bezmocné oběti.

Příklady návodu.

1. pokud máte strach něco udělat, jděte a udělejte to. Cokoli děláte, dělejte na 100%.

2. Lepší, když budete dělat to, co jste vždycky dělali, dostanete to, co jste vždycky dostali.

3. Když to, co děláte nefunguje, udělejte něco jiného.

4. Buďte upřímní a přímí, naučte se říkat ne, nevymlouvejte se.

5. Pokud jste dospělí, jste dost staří na to, vytvořit si svá vlastní pravidla.

6. Ze špatné situace se dostávejte vlastním přičiněním, nečekejte, až se situace změní.

7. Skoncujte s obviňováním okolí, oběti nikdy neuspějí.

8. Přijměte následky svých činů.

9. Myslete pozitivně.

10. Postavte se těžkým situacím čelem.

11. Nedělejte nic tajně.

12. Dělejte všechno hned.

13. Nebojte se opustit to, co máte, abyste mohli dostat to, co chcete.

14. Dovolte si neuspět, chyby neexistují, existuje pouze poučení ze zkušenosti.

15. Dokončujte, co jste začali.

 

Muži potřebují navázat vztah s jinými muži. Být silní, najít zdravé mužské modely. Přezkoumat svůj vztah s otcem.

Jako mladí se oblékají jako vandráci, působi neudržovaně, chovají se agresivně, jsou zalezlí ve svém pokoji, hrbí se, pouštějí si nahlas hudbu, nadávají – neuvědoměle realizují záměr podpuzovat druhé. Je potřeba se umět odpoutat i od matky. Další revolta je zahrávat si s alkoholem. Vzorec rodičovské rodiny si přenáší do partnerství a už podvědomě očekávají, že se partnerka bude chovat jako matka, nebo naopak jdou do úplné protipozice k chování otce. Neumí říkat věci přímo, zaplétají se, vyhýbají se. Mají problémy se sexualitou. Balancují mezi dvěma strachy, strach ze zranitelnosti a strach z osamocenosti. Podle toho pak vytvářejí nefunkční vztahy. Hledají lásku všude jinde, než kde mají. Často nadobro uvíznou v nefunkčním vztahu.

Když zdraví jedinci poznají, že vytvořili vztah, který není dobrý, nebo, že partner, kterého si vybrali, postrádá základní vlastnosti, po kterých touží, jsou dál. Hodní hoši zkoušejí zpravit nefunkční situaci. Často nepřímým obvinujícím nečestným způsobem.

Pokusy skrýt nedostatky jim brání začít něco nového. Marný čas, vymlouvají se. Důležité je vše pojmenovat, ne vinit.

Závěr

S objevením pravého já přijde neomezená svoboda být tím, kým je. Svoboda přestat usilovat o uznání, svoboda začít dostávat to, po čem touží.