Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dovolit si chybovat

Dovolit si chybovat

Připravujji pro vás seriál infa z knih, které jsem nastudovala a jejichž obsah jsem zakomponovala do svého života a do mých terapií. Můj životní postoj je složený z 23letého studia manažerských knih, seminářů, chemismu těla, anatomie, fiziologie, lékařství, léčitelství, astrologie, numerologie, alternativních pohledů na život atd. 
Z každého jsem si vzala to, co cítím, že ke mě patří. A ovšem jsem vždy přemýšlela a zkoušla zakomopnovat do svého života metodou pokud omyl. tak vznikly moje specifické terapeutické postupy a můj jedinečný životní styl. Jedinečný mýslím tím, že je originální, ne že je nejlepší. Stále se potýkám s dobíháním karmických a osudových témat, a když se na celodenním semináři dozvím jednu jedinou větu, která změní můj život, je pro mě inspirací, jsem štastná, vděčná a nelituji učastnického poplatku.
5 elementů efektního myšlení (E.B.Burger, Michael Starbid)

Winston Churchill: "Úspěch je schopnost přecházet z jednoho selhání do druhého, aniž byste ztratili nadšení pro věc."
Můj komentář: Přesně to žiju celý život. Nikdy mě nic neodradilo od mého záměru a každá chyba se pro mě stala poučením jak ne, a proč to nejde. Bud jsem změnila postupy k cíli, nebo jsem změnina cíl. přesto jsem se o dosažení cíle pokoušela vždy velmi dlouho, a základní cílové hodnoty (láska, štěstí, zdraví, finanční bezpečí "nejlepší veterinářka", "nejlepší léčitelka" mi zuůstaly stejné. v 10 ti letech jsem se rozhodla , že budu nejlepší veterinářka. věděla jsem, že musím mít samé jedničky na základní škole, aby mě vzali na gympl, samé jendičky na gymplu, aby mě vzali na VŠ. Nevěděla jsem, že socialistický režim vyžaduje také uplatek, aby mě na VŠ vzali. v 27 letech jsem se rozhodla, že budu nejlepší léčitelka..... Dnes naprosto netrvám na tom být nejlepší veterinářka nebo léčitelka, protože pojem je velmi relativní. Moje obě profese dělám s plným nasazením, jak nejlépe umím, uvědomuji si, že výsledek mé práce je souhrou morálky, disciplíny a důvěry mezi mnou a klientem. A proto i tzv. občasné selhání v životě a v terapii má svůj smysl a je poučením. Kniha se týká právě těchto témat. protože si od dětství neseme blok, že chybovat je špatné, Kniha nabádá k tomu, dovolit si chybovat 10X pak nepropadáme panice a pocitu selhání, když chybujeme. PRací s elementy - oheň, voda, země, vzduch - i já používám ještě kov - kniha používá éter, jako vše prostujpující energii. 
Chyba je motivací nebo inspirací na další cestě. Umožní nám zamyslet se, proč jsme cyhbovali, proč to touto cestou nejde. 

James Joyce : " Omyly jsou pro člověka vstupnmíé branou k objevování."
POokud člověk nic nedělá, nic nepokazí, ale také nic nezíská a je odkázhaný na to, co k němu přijde. Kniha nádherně rozebírá strach, paralýzu, neschopnost cokoli udělat ze strachu, že věc pokazíme nebo někomu ublížíme. Kniha nabádá, že když víme, že to stejně uděláme špatně, nemá nás to odradit, máme udělat jakýkoli krok, i když je to špatně a potom analyzovat situaci, hledat důvod, co na tom bylo špatně. Protože už konáme vykročikli jsme ku předu nějak. Pokud vůbec vykročíme, i když chybujeme, máme možnost pracovat s dějem. Pokud ve strachu sedíte a zíráte a neděláte nic, život kolem vás běží bez vás. Nemáte co pokazit, ani co napravit. 
Kniha píše o americké ustavě, která posloužila jako vzor mnoha vládám. Málo kdo ví, že ustava byla druhý pokus. První pokus vycházel z potřeby vytvořit dlouhodobé uspořádání. Poté se ukázalo, že je potřeba vytvořit dočasné uspořádání, následně ho vylepšovat a vyšly dodatky na nápravu nedostatků a na přidání vylepšení. 
Doporučuji tuto techniku aplikvoat zejména na partnerské vztahy. Vytvořit aspoň dočasné uspořádání, a v průběhu reakcí zůčastněných vytvářet dodatky an nápravy škod a na vylepšení. 
Spousta lidí si partnera idealizuje, idealizuje si vztah, a chce pouze takový vztah, který má trvalé dlouhodobé uspořádání. v procesu vývoje na Zemi a vývoje individuí není možné nastavit trvalé uspořádání ani na den. Dovolte si vytvořit představu o vztahu, uspořádání, jenom jako základní schéma , na kterém budete pravidelně ve vědomé konverzaci pracovat. Americká ústava se svými dodatky na nápravu škod a vylepšení vám bude příkladem. 
Partneři mívají pocit selhání, viní sebe nebo druhého zneschopnosti...... ale vše je jen proto, že se na začátku domníváte, že musíte vytvořit úžasné, dokonalé uspořádání, něco trvalého a nedovolujete vztahu sobě a partnerovi se měnit a vyvíjet. Trvalý a neměnný - téměř - je beton. Určitě nechcete žít s betonem v betonové místnosti. Naopak země, půda, je proměnlivá, a reaguje na vnější a vnitřní vlivy a stále se přizpůsobuje a stále roste tráva kvetou kytky.

Linus Pauling: " Způsob, jak dospět k dobrým nápadům, spočívá v tom mít hromadu nápadů a odhodit ty špatné"
Další návod , jak něco dělat - hlavně nesedět a nečekat, že to k vám přijde. 
 ten, kdo je vytrvalý, použije svoje chybné kroky, jako náměty k vylepšení. Nedá se odradit. Z knihy - chyby upozorňují na nečekané možnosti a mezery v chápání, podněcují představivost.