Jdi na obsah Jdi na menu
 


Eckhart Tolle - Zákon přitažlivosti

18. 9. 2013

Eckhart Tolle - Zákon přitažlivosti

Jaký je rozdíl mezi tvořením na základě toho, co chceme, a setrváním v přítomném okamžiku, kdy vesmír řídí náš život?

Pokud si myslíte, že vás něco, co vytvoříte, učiní šťastnými – nestane se to a je to ignorace.

Pokud hledáte naplnění skrze něco, co si představujete, že vytvoříte – nenaplní vás to, nemůže.

Musíte v sobě tento stav naplnění už mít. Potom se může stát jiný druh tvoření. Samozřejmě, že můžete po zbytek života někde sedět a doufat, že vám dá někdo jídlo do pusy.
Když pojedete do Indie a budete doopravdy vyzařovat mír, tak se to stane. Dají vám do pusy jídlo. Když to uděláte na západě, tak se to pravděpodobně nestane. Dají vás pryč a teprve pak vám dají jídlo do pusy.

Většina lidí zjistí, že i když přebývají v přítomnosti, tak v nějakém bodě přijde impulz k jednání. Může to být akce v malém měřítku, ve větším měřítku nebo to nemusí být žádná akce, může to být inspirace, nápad nebo vize, která vám z ničeho nic přijde na mysl. Potom o ní rozjímáte a tím se stává silnější. Není to tak, že byste říkali: „Tohoto potřebuji dosáhnout, abych byl šťastný nebo naplněný.“ Energie, která je s tím spojena, je tak mocná, že je to stejné, jako byste toho již dosáhli. Akt tvorby má stejnou energii, která s ní jde. Je tak mocný, jako sám dokončený čin, ne-li víc, protože akt činu je už konec kreativního procesu.

V okamžiku, kdy tvořivý akt dokončíte, už jste na jeho konci. „A co teď?“

Ta síla a moc je v procesu, ne u jeho konce.

Je to klam ega, že moc je na konci našeho cíle. Ale ta moc je v dělání – v aktu tvoření. Není to jen nějaká moc, ale je to radost a živost, které jdou s tím. Takže nepotřebujete plody vaší činnosti. Nehledáte a nesoustředíte se na požadovaný výsledek. Vaše pozornost není převážně v požadovaném výsledku. Vaše pozornost je v dělání samotném, ačkoli máte vizi toho, co se skrze vás chce zrodit. Ale vaše pozornost je plně v dělání a v radosti a v síle tvoření.

Akt tvorby může být velice intenzivní. Energie, která do něj proudí může být velmi silná. Tak silná, že by se mohlo zdát jinému člověku, že jste ve stresu, ale vy nejste. Taková může být intenzita tvoření. Když něco jde skrze vás v jakékoli formě. A to je nádherné, pak se stanete vesmírem. Tvořivá inteligence může takto pracovat skrze lidskou formu.

Je to nádherné, je v tom hluboké potěšení, v aktu tvorby. Motivace už není egoistická, a ne proto, že by nám něco chybělo, nebo proto, že bychom toužili po naplnění, anebo měli strach z nenaplnění, ale jednoduše z požitku tvorby.

Základ je být za jedno s přítomným okamžikem. A potom je tvorba v pořádku, když už nevěříte, že určité věci, které byste k sobě přidali nebo vytvořili, vás udělají šťastnými nebo naplněnými.

To je ten rozdíl.