Jdi na obsah Jdi na menu
 


Doporučená literatura a spojitost s kurzem 14. a 28.listopadu 2014

Doporučená literatura a spojitost s kurzem 14. a 28.listopadu 2014

MVDr. Simona Müllerová

Korekce; J. Ina Pokorná

 

Travis Bradberry, Heas Greaves - Emoční inteligence.

Kniha byla jednou z inspirací pro mě, jak změnit můj život a vylepšit práci na sobě. Po zakomponování infa z knih do vlastního života, po osobní zpětné vazbě, začínám zakomponovávat témata knih (a mého života) do výuk. Neučím nic, co bych sama nedělala a nežila. Obvykle předávám dál nové myšlenkové postupy a zvyky, které mám již pevně usazené. Pouze vyjímečně, při tlaku evoluce a chanellingu, vyučuji to, co se sama ve stejné době, ale s náskokem, učím.

 

"Emoční inteligence výstižně vysvětluje, jak kreativně zacházet s emocemi a jak je co nejlépe využít ke svému prospěchu" Dalajlama

 

Na kurzech používám tématiku setrvačnosti hmoty, lidského myšlení a konání. dlouhodobě se věnuji různým technikám na převykání zaběhlých zvyků. Na kurzu jsme použili autíčko na setrvačník, jako symboliku toho , jak i proti své vůli stále jedeme v naučených zvycích a následnostech. Na změnu setrvačnosti potřebujeme buď menší sílu dlouhodobě působící, nebo prudkou náhlou změnu. Autíčko se odkloní, zabočí, otočí, nebo převrátí. Tato symbolika je velmi účinná pro změnu myšlenkových návyků. Mozek musí vidět, slyšet, prožit čin (Čmolík, Choppra, Lipton a jiní). Autíčko jsme použili i jako symboliku k nastavení nové setrvačností těla a mysli. Protože každý na sebe pohlíží přes své vědomé a nevědomé bloky, nemůže si nikdy úplně pomoci každý sám. Proto je dobré provést symbolickou hru s autíčkem s kamarádem, který se dívá na svět podobně, ale vždy jinak. On vám nastaví překážku ve vámi rozjetém autíčku, a v oblasti nové setrvačnosti vám on rozjede autíčko a nechá ho ujíždět. Úžasný pocit uvolnění pacienta nastane ve chvíli, kdy jím nebo pomocníkem rozjeté autíčko jede po stole a skáče do neznáma ze stolu dolů. Doporučuji symbolicky, měkkce autíčko zachytit, aby přetvřoení vzorce mělo pozitivní zpětnou vazbu, místo naražení a obouchání.

 

Použili jsme symboliku kruhového objezdu a mapy (téma kruhový objezd je v textech 2013) Symbolika mapy např. celé ČR, je současně symbolikou vaší životní cesty, možnosti odklonu i zrychlení, průchod osudovými body na cestě k cíli. Cíle máme krátkodobé, dlouhodobé, cíle těla, duše, i Boha. Můžete použít jakoukoli symboliku, ale ke zlepšení života teď a tady doporučuji osobní cíl těla. Do mapy si můžete zapsat významné osoby, které jste potkali, do kruhového objezdu si můžete napsat časté téma, ve kterém vždy reagujete stejně. např. únava je název kruhového objezdu. První odbočka se jmenuje - jdu jíst. Druhá odbočka se jmenuje - jdu spát. Na druhou odbočku současně směřuje vedlejší silnice z první odbočky. Protože chcete tento zvyk změnit, je potřeba se zamyslet, proč jste stále unaveni, a proč únavu řešíte jídlem a spaním. Možná máte v hlavě malou nabídku možnosti řešení. Proto je potřeba číst, nebo sledovat na PC programy aleternativního životního stylu, nebo to konzultovat s odborníkem.Toto může být třetí odbočka. 4 odbočka bude - zkusit to úplně jinak. Něco vás napadne. Pracovat, jít ven, cvičit. Tímto způsobem

postupně měníte návyky. Už jen tím, že jedete tužkou po kruhovém objezdu a odbočíte jinde, se vám mění nervové přenosy a následně celý chemismus těla.

Jsme zvyklí nedělet věci pořádně, nedotahovat do konce. Pokud do autíčka a kruháče použijete ledabylost, nespočinete v sobě a v pocitu, který vyvolává tato činnost, nepodaří se vám tělo přeprogramovat. Představte si, že jedete na kole ve vyjeté brázdě na polní cestě. Je to snazší, než jet o 20 cm vedle. POkud chcete něco změnit a vyjet z brázdy, na kterou jste zvyklí, kterou jezdíte roky, kterou jezdí všichni ostatní, potřebujete vyvinout průlomovou sílu, sešlápnout pedál a skokem z brázdy vyskočit a chvíli se kymácet na nové, neprojeté cestě. Stejně tak potřebujete při změně návyku sílu a průlom. Pokud pořád přemýšlíte, kde nejsnás vyjedete, kde má zajetá brázda pozvolný výjezd na novou cestu , upevňujete sále dosavadní návyk, jedete dál, dny míjí a vy pořád čekáte, kde snadno a rychle vyjedete téměř bez vlasntího přičinění. Ve své hlavě si představte, že ať se děje co se děje, zkusíte z té brázdy vyjet. Někdo z vás je jako tramvaj v železných kolejnicích a nemá žádné své vlastní vybočení, nemá žádnou svoji vlastní trať. Pak je potřeba se rozhodnout, že nejste tramvaj.

Kniha rozebírá akční plán, plastičnost mozku, vytváření nových nervových spojů, posilování nových vzorců, trénování mozku, volbu alternativní reakce. Cituji: "novou reakci budete muset mnohokrát procvičovat... Z počátku bude nesmírně obtížné... Naučíte se ignorovat... "

 

Kniha píše o začátku cesty, my jsme symbolizovali vypitím pelyňku. Každý začátek cesty obnáší překonání sebe sama, určitou hořkost, nebo nelibost. Cituji:" Lidská mysl se dokáže efektivně soustředit pouze na jednu EQ dovednost... Pracovat pilně na jedné dovednosti vás posune daleko a zlepší další dovednosti..."

Kniha nabízí výběr strategií použití zpětné vazby a doporučuje najít osobu, která má s daným tématem zkušenost a stane se vaším konzultantem. Cituji:" očekávejte zlepšení, ne dokonalost... Pokud máte v úmyslu..... být uplně dokonalý, ještě jste nepochopili, že základním východiskem pro zlepšení je umění být k sobě upřímný a realističtí."

 

Je důležité se zlepšovat tempem vámi uměrným a chválit se, než chtít okamžitě dokonalost a následně být zklamaní, smutní, otrávení. Zakořenění nového návyku trvá měsíce. Důležité je zamyslet se, jak vás vnímají druzí. Ptejte se jich. Názor druhých vás může vést k zamyšlení nad sebou, inspirovat ke změnám, a v některých věcech vás zase může a utvrdit v pozitivech. Nebojte se přijímat pochvalu, i kritiku a vše přijměte k osobnímu rozvoji. Kniha popisuje sebeuvědomění, porozumění svým emocím a úmyslům a k témuž vás nabádám já při terapiích a na kurzech. Přijmout pravdu o sobě, porozumět si a teprve potom s tím pracovat. Chtít po sobě to, co směřuje k vaší pravé podstatě na základě jmenného kódu a numerologie. Nechtít po sobě být úžasný a ideální, jako je někdo jiný (jiný jmenný kód, jiný numerologický kód).