Jdi na obsah Jdi na menu
 


Porozumění říším

9. 7. 2014

Porozumění říším

MVDr. Simona Müllerová, 9.července 2014

korektura: MVDr. Dagmar Peterová

Rostliny jsou symbolem citu, vcítění, vnímání. Podle toho, jak se člověk stará o rostliny, jaký má k nim přístup, takový přístup má k citům, pocitům, vcítění k sobě i druhým. Vysychají? Podceňujete city. Přelijete? Moc péče o druhé bez porozumění potřebám. Nazýváte je křovím? A podobný hanlivými názvy? Jakou hodnotu mají city? Trháte je bezdůvodně, lámete větvičky a zahodíte? Ukázka přístupu k pocitům druhých. Umíte se jen nabíjet ze stromů a rostlin, aniž by vás zajímalo, jestli něco potřebuje strom? Pak si od lidí berete a nezajímají vás…

Říše minerální je také živá. Mění se svým tempem, je to počátek všeho, základní struktura. Láska a porozumění k minerálům je první krok. Mnoho lidí je ztuhlých, pomalu se měnících, snažících se udržet formu, staré zvyky. Je to první fáze vývoje osobnosti, zatvrzelý, ztuhlý, pomalý, neměnící se člověk na úrovni kamene, pak se otevírá citům a vcítění přes rostliny, následně soutěží, hledá své místo v říši živočišné, aby se našel jako komplexní dílo, člověk. S lidmi a se vším je to osobnostní evoluce.

Zvířata znamenají soutěživost, impulsivnost, pudovost, svobodu i souhru v týmu, predátorství, přirozenou autoritu a hierarchii. Vztah ke zvířatům obecně odráží náš vztah k výše uvedeným tématům. Schopnost přijmout se a začlenit, dovolit si zdravou a čestnou soutěž a spontánnost v pocitech. Vybrat si partnera a zaujmout ho postojem, barvou, činem, umět vést skupinu nebo se ochotně začlenit, přijmout aktuální pozici. Ochočený pes je únikem od lidských vztahů, bezpečný vztah, zdánlivé naplnění.

Člověk patří do říše lidské, kde má najít naplnění. Nicméně bez porozumění nižším říším naplnění nenajde.