Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naši rodiče, dětství

24. 7. 2014

Naši rodiče, dětství

MVDr. Simona Müllerová

Korekce, Ina Pokorná

Červenec 2014

 

To, že se vracíme do dětství zbavujeme se iluze o rodicích a přijímáme pravdu o kořenech našich problémů neznamená, že bychom neměli mít rodiče rádi. Naopak je to o porozumění jim, že byli z jiné doby, jinou dobou vychováni. Oni sami nám nechtěli ublížit, vychovávali nás jak nejlíp uměli podle zákona doby, tradic a svého nejlepšího vědomí. Právě proto musíme dovnitř, do sebe a svého dětství a pochopit ty programy od nich, které pro nás nejsou optimální v současném životě. Idealizace rodičů a dětství.

 

I my máme podíl na tom, jací jsou naši rodiče a jak nás vychovali, zmanipulovali, odklonili, neboť v našich inkarnacích jsme udělali rozhodnutí a kroky, které vedly společnosti lidi tam, kam se dostala v době našeho dětství. Dnes je to jinak. Samozřejmě , že rodiče nám dali mnoho skvělého, táta mi dal disciplinu v práci, máma čtení, učení, inteligenci. Vždycky jde najít i dary. Zásadní je ale přijmout celou pravdu o nich všechny aspekty.

 

Většina z nás si vybrala stádo, ve kterém má určitou pozici, s jehož členy má podobné zájmy nebo názory, aspoň v rámci možností, nebo i v rámci manipulace rodiči, nebo v rámci opozice rodičům. Tak žijeme zákony stáda, ale ne naše zákony. Už se ani neví, kdo určil trend skupiny, stáda, protože se to žije oblečením, myšlením, výběrem partnera, přístupem k práci atd. Dnes zjistíte, že nejste spokojení v mantinelech stáda. Ale jak ven a co pak sám venku bez svého názoru? Do teď jste většinu názorů převzali a považovali za své, když zjistíte, že se s dosavadním názorem necítíte šťastni a svobodni, stejně to neznamená, že přesně víte, kudy kam. To ale přijde. Musíte se naučit žít , teprve teď se učíme žít. Hlavně vyrazit tu ohradu, kde je stádo a běžet na svobodu.

 

Milióny let byla evoluční paměť buněk zásadní pro přežití, stejně jako vtiskávání zvyků od rodičů do mláďat.

 

Přesto principem přežití bylo přizpůsobení se novým podmínkám.

 

Jen několikrát v evoluci planety byl tlak na přizpůsobení se tak velký, jako teď. Nyní je navíc zaměřen na změnu myšlení, vyhodnocování a na samostatné tvoření svého života. To je dost nové.

 

Přizpůsobit se znamená přehodnotit evoluční paměť. Vyčistit ji a přehodnotit vtiskávání a zrcadlení od rodičů. Jejich vzorce, krom základních, např. chůze, mluvení, psaní...jsou zastaralé, nefunkční a omezující.

 

Události z dětství je potřeba dožít.

 

Vraťte se do taumatizujících událostí a dožijte vztek, lítost a podobné. Je to nezbytný krok. Jinak dožíváte události pořád a souvislosti nechápete. Je hodně terapeutů, krom nás, mohu dát i kontakty na další, je dobré zkusit občas někoho jiného. Začněte sami, a pokud nepřijde

lehkost bytí, objednejte se ke specialistovi na podvědomí. Pořád žijeme naše primární příběhy, o kterých už ani nevíme. Strachy, stud, vinu, podcenění, křivdy a pod.