Jdi na obsah Jdi na menu
 


Boží mlýny

25. 12. 2014

Boží mlýny

MVDr. Simona Müllerová

Korekce; J.Ina Pokorná

Prosinec 2014

 

Staré úsloví Boží mlýny melou pomalu, ale jistě, známe skoro všichni. A dokonce jsme s tímto uslovím vždy v životě počítali. Na každého jednou dojde. Myslím si, že každý z nás, který je starší než 25 let jedno z výše uvedených úsloví v životě použil a bez výhrad mu věřil.

Zákon karmy je zákon příčiny a následku. Slovo Karma je duchovní, filozofické a proto není všem známé tak, jako na každého jednou dojde a boží mlýny …. Karma minulosti je zákon příčiny a následku týkající se zděděných vlastností a zkušeností a plánů duše. Karma přítomnosti znamená, že co vyšleme (řekneme, konáme) se nám ve stejné nebo jiné podobě dříve, či později vrátí.

Doba je rychlá, říkáme to všichni, vidíme to, jak žijeme, chceme rychlejší auta, mobily, internet, rychlejší vyřešení záležitostí. Doručení mailem je rychlejší než poštou. Proto je rychlý i zákon božích mlýnů. Spravedlnost, vyrovnání, prožitek, se dostaví během minut, nejpozději během několika dnů.

Je nutné si pamatovat, uvědomit si, jaké předchozí myšlenky, slova, činy, jste vytvořili, abyste pochopili, co se vám děje právě teď. Jinak zůstáváte obětí osudu, v zajetí nespravedlnosti, a pocitu, že prostě nemáte štěstí. Pokud se vám podaří zanalyzovat nedávné hodiny, dny, týdny, pak je naprosto jasné, proč jste tam, kde jste. Teprve po uvědomění si zákona božích mlýnů můžete předchozí situaci „zapomenout“. Z hlediska filozofie, psychoterapie, ale i medicíny zapomenout nejde. Jde pouze transformovat – přehodnotit, přepracovat, změnit. Událost „z minulosti“, která je PRICINOU vaší dnešní PRITOMNOSTI, můžete přehodnotit tak, že už nebude tvořit další škodlivé následky. Přijměte přitomnost jako vámi ztvořený následek.

Příklad 1.

Přítel si na facebooku píše s kamarádkou. Chybné vyhodnocení je, kamarádka se mu líbí, nejsem dost dobrá. Následně vytvoříte událost, že přítel z nějakého důvodu nepřijde na schůzku, čímž vy chybně utvrdíte vaši domněnku nepřijatelnosti.

Správný postup: Přitel si píše s kamarádkou, aspoň slyší jiný názor, vždyt i já jsem si psala s jeho kamarádem. Možná se cítil stejně blbě, že si píšu s jeho kamarádem, jako se teď cítím blbě já, že si píše s mojí kamarádkou.

Poučení – stalo se mi jen to, co jsem dala pocítit někomu jinému. Stejně volí mě, a uvidíme se zítra.

Příklad 2.

Muž A řekne své přítelkyni s cílem jí zranit – stejně budu na vánoce s rodiči. Ona pláče, a on názor změní. Jelikož to řekl, emočně zabarveně, s potřebou ji zranit, běh událostí se vyvine tak, že i když jsou nakonec domluveni, že budou o vánocích spolu, jeho radikální prohlášení, že bude s rodiči se mu plní, její manipulativní vymáhání společných vánoc se splnit nemůže, neboť nerespektovala jeho svobodnou volbu být o vánocích s rodiči.

Vše co prohlásíme radikálně, emočně zabarveně, se splní. Je-li to prohlášení se záměrem někomu ublížit, pak se toto ublížení vrátí ve větší míře tomu, kdo ho vyřkl, než tomu, na koho ho vyslal. Tak, jak smýšlíte o druhých, co přejete druhým ( doufám, že ho vyhoděj z práce) se vždy následně obrátí proti vám. Toto jsou boží mlýny v nové evoluční době a melou pořád a melou zatraceně rychle.